Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Debat op 8 april in de Rode Hoed:

Visserij, visteelt en natuur: op zoek naar een balans

Op woensdag 8 april zal in de Rode Hoed (Amsterdam) de vijfde avond van de serie landbouw- en voedseldialogen plaatsvinden, It's the food, my friend! (Onder leiding van Felix Rottenberg). Het thema van de avond is:

Visserij, visteelt en natuur: op zoek naar een balans
De consumptie van vis neemt wereldwijd toe, en als het aan voedingsdeskundigen ligt gaan we nog meer vis eten, want vette vis bevat omega-3 vetzuren. Intussen heeft de visserij haar grenzen bereikt of al overschreden. In de Middellandse Zee zijn de meeste vispopulaties gedecimeerd. Maar net als eerder op het land, wordt jagen en verzamelen ingehaald door teelt. Wereldwijd wordt al evenveel kweekvis gegeten als wilde vis.

Visteelt kan de natuur sparen, maar ook bijten. In Zuid Azië worden mangrovebossen - bronnen van biodiversiteit en wilde vis - vernield voor de garnalenteelt. Daar staat tegenover dat hier en daar zee-reservaten worden gesticht. Ook zij zijn een rijke bron van biodiversiteit en vispopulaties. Obama heeft recent besloten tot een sterke uitbreiding van een zee-reservaat in de Stille Oceaan. Ook in de Noordzee zijn reservaten gepland en Greenpeace wil er nog meer. Windmolenparken kunnen een rijke bron worden van biodiversiteit, schelpdieren en algen.

Is duurzame co-existentie mogelijk tussen visserij, visteelt en natuur? Kunnen we voor de visteelt lessen leren van de relatie landbouw/natuur? Is intensieve teelt beter dan extensief of juist niet? Is kleinschalige visserij en visteelt duurzamer dan grootschalige? Wat kunnen we als consument doen? Vis met het MSC en ASC keurmerk kopen? Of moeten we minder vis gaan eten en onze omega-3 vetzuren halen uit algen? Hoe kan het Nederlandse visbeleid duurzamer worden?

Sprekers
  • Prof. Han Lindeboom, Wageningen UR
  • Klaas-Jelle Koffeman, kottervisser
  • Marieke Verweij, Pro Sea Foundation

Kaarten bestellen: de Rode Hoed.

Op zoek naar een voedselvisie voor Nederland

In deze zesde serie dialogen gaan we stappen zetten naar een toekomstvisie voor landbouw en voedsel in Nederland vanuit mondiaal perspectief.

Elke avond wordt voorafgegaan door een inleidend essay of interview op foodlog.nl, in samenwerking met de Youth Food Movement, om het thema aan te scherpen en de dilemma's voor te leggen aan volgers. In een grande finale met diner en discussie gaan we ook in de zaal stemmen.

De debatcyclus is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals en omvat een reeks van 6 avonden onder leiding van Felix Rottenberg.

Verslagen van voorgaande avonden via www.clm.nl.

Slotavond

Amsterdam, Rode Hoed, dinsdag 28 april (aanvangstijd 19:00 uur in plaats van 20:00 uur). Grande finale: Op zoek naar een voedselvisie voor Nederland.
Publicatiedatum: