Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arjen Lubach maakt gehakt van octrooi op voedsel

In Zondag met Lubach (VPRO) maakte presentator Arjen Lubach korte metten met de octrooien op voedsel van bedrijven als Syngenta en Monsanto. Gemist? Je kunt de uitzending hier bekijken. Het item begint na 9.50 minuut. Hieronder zie je de belangrijkste punten uit het verhaal van Lubach, dat natuurlijk niet zonder humor werd verteld:
  • Nederland is een echt zaadland en hoort bij de beste groenteveredelaars ter wereld.
  • Zaden vormen het op één na belangrijkste exportproduct van Nederland, na alle top DJ's die we hebben.
  • Waar is NL goed in? Gewassen met elkaar kruisen en nieuwe rassen kweken die ongevoelig zijn voor ziektes. Zo worden de rassen steeds beter, diverser en gezonder. Binnen het kwekersrecht mag je elkaars rassen niet kopieren en op de markt brengen, wel mag je elkaars rassen gebruiken om nieuwe te kweken. Lubach: "Je mag elkaars zaad gebruiken waar en wanneer je maar wilt."
  • Wat is aan de hand? Bedrijven als Syngenta en Monsanto vragen steeds vaker octrooi aan op voedsel. Bijvoorbeeld het octrooi van Syngenta op de rode paprika. Lubach: "een f*cking eng idee."
  • Afgelopen week heeft het Europees Octrooi Bureau gezegd dat dit mag. Lubach: "Waar gaat dit heen?" In de VS zijn dit soort octrooien al lang de norm. Monsanto is de koning van de octrooien. Veel mensen kennen dit bedrijf van RoundUp en Agent Orange. Lubach: "Het is echt een enorm zaadbedrijf." Wie op de site van Monsanto kijkt ziet een vriendelijk logo met een blaadje erin en de look-and-feel van een zorgboerderij. Schijn bedriegt.
  • Het Nederlandse bedrijf RijkZwaan is tegen octrooien en voor de vrije beschikbaarheid van gewassen, maar wordt door bedrijven als Monsanto 'gedwongen' dit slechte pad op te gaan. Ook RijkZwaan heeft daarom octrooien aangevraagd.
  • Door het handelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP genoemd, hopen bedrijven als Monanto vrij spel te krijgen op de Europese markt. Lubach: "Dan blijft er straks van elke soort groente nog maar een variant over."



Klik hier om meer te lezen over de actie van Bionext.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: