Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Waarde toevoegen aan de grond die er al is"

Triodos ziet juist kansen in geringe bodembeschikbaarheid

Tholen – Triodos Bank ziet bodembeschikbaarheid als een bepalende issue voor de verdere groei van de Nederlandse biologische branche. Niels Back, senior relatiemanager Landbouw & Voeding bij Triodos Bank in Zeist, vertelt in dit artikel hoe de bank hier op een creatieve wijze op inspeelt en zo meer oppervlakte beschikbaar maakt voor de biologische landbouw. "Wij vragen terreinbeherende organisaties om bijvoorbeeld in natuurgebieden een boer met een natuurgerelateerd businessmodel neer te zetten. In dergelijke projecten moet de natuurwaarde overeind blijven en een geldstroom op gang komen. Daarbij is het essentieel om bedrijven los te weken uit hun traditionele manier van denken", vertelt Niels.


Niels voor het Triodos-kantoor aan de Utrechtseweg in Zeist.

In deze projecten vervult Triodos Bank dus een faciliterende rol. Niels: "Een goed voorbeeld hiervan is Natuurderij Keizersrande. Dit is een duurzaam verbond van natuur en landbouw in de uiterwaarden van de IJssel ten noorden van Deventer. Belangrijk is om bij dit soort projecten ieders belang te respecteren. Het is zonde dat er in Nederland allerlei natuurgronden niet benut worden voor landbouw, terwijl het dus wél kan. Dit tonen wij inmiddels al met diverse projecten aan. Het draait om waarde toevoegen aan de grond die er al is."

Een ander voorbeeld dat Niels hierin noemt is 't Hoogeveld in het nieuw ingerichte natuurgebied de Onlanden. "Vereniging Natuurmonumenten als natuurterreinbeheerder ziet hier het belang van ruimte voor het ondernemerschap in het natuurgebied en daarom zijn zij een intensieve samenwerking aangegaan met zoogkoeienhouders Sytze en Alma van der Goot. Dit gebied bleek zich namelijk uitstekend te lenen voor een natuurboerderij met vleesvee. Door de onderlinge afspraken in de samenwerkingsovereenkomst, zijn de belangen van beide partijen voor lange termijn geborgd en is het project daardoor goed financierbaar. Hiermee creëren we een win-winsituatie: er is een duidelijk verdienmodel voor de boer, met goed Limousin-vlees en het draagt bij aan de leefbaarheid van het natuurgebied."

Het draait voor Triodos Bank dus om het mede mogelijk maken van nieuwe businessmodellen om zo meer oppervlakte beschikbaar te maken voor de biologische boeren. "Het zijn juist biologische vollegrondsgroentetelers of melkveehouders die grond kunnen verduurzamen. Daarom willen we omschakelaars overtuigen om de stap te zetten of bestaande bedrijven helpen door te schakelen. Bedrijven die zich afvragen wat de volgende stap is, stimuleren we bijvoorbeeld om een stukje keten in eigen hand te nemen of horizontaal uit te breiden met bepaalde nevenactiviteiten. Een bed&breakfast is daar een goed voorbeeld van. Dit geeft het verhaal van een bedrijf bovendien nog wat extra zeggingskracht."

Voor meer informatie:

Niels Back
Triodos Bank
Utrechtseweg 44
3704 HD Zeist
030 6842700
Niels.back@triodos.nl
www.triodos.nl