Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor varkens, varkenshouder én milieu

Luchtkoeling bij varkenshouderij heeft veel voordelen

Het conditioneren van de lucht in varkensstallen biedt voordelen voor de varkenshouder, de varkens én het milieu. Dat is de conclusie uit een studie die Gé Backus, directeur Connecting Agri&Food heeft uitgevoerd in opdracht van de LLTB.
 
De LLTB constateerde dat varkenshouders vaak hoge kosten moeten maken om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en geur- en ammoniakemissies terug te dringen. De LLTB wilde weten of er ook technieken zijn die voordelen hebben voor milieu en omgeving, maar ook voor dierwelzijn én de varkenshouder. Gé Backus zag perspectief in luchtconditionering en heeft in opdracht van de LLTB en met financiële steun van de Provincie Limburg een studie uitgevoerd.


Vier technieken

Gé Backus: "Er zijn veel technieken beschikbaar. Die zorgen voor minder ammoniak en geur, maar doen niks aan het klimaat in de stal en leveren alleen extra kosten op. In overleg met de LLTB heb ik vier technieken bekeken die perspectief bieden voor de varkenshouder, de varkens én de omgeving." De vier technieken zijn PAD-cooling, warmte koude opslag (wko), warmteterugwinning en recirculatie van lucht.

Backus: "Met name warmte koude opslag en PAD cooling zijn interessant. Zij zorgen voor een beter klimaat in de stallen, waardoor dieren beter groeien. Zeugen zijn gezonder waardoor vruchtbaarheid en aantal biggen per worp optimaal blijven. Ook het werkklimaat wordt beter én de uitstoot van stoffen wordt minder. Een echte win-win-win."

Terugverdientijd

Dit zijn ook de zaken die Mark Tijssen, voorzitter van de LLTB vakgroep Varkenshouderij, aanspreken. Tijssen: "Het mooie is dat pad-cooling en wko zich in vier jaar terug verdienen. Bij nieuwbouw van een zeugenstal is dat met wko zelfs korter." De vakgroepvoorzitter daagt varkenshouders uit om met de technieken aan de slag te gaan. "Dit is interessant voor iedere varkenshouder die met respect voor zijn omgeving werkt. Het is al mooi dat de provincie Limburg ons financieel gesteund heeft bij de uitvoering van het project. Dat de provincie nu ook een stimulans geeft bij de toepassing van technieken verdient een dik compliment."

Verdere informatie is te krijgen bij jvdiepen@lltb.nl of hdeckers@lltb.nl.

Bron: LLTB
Publicatiedatum: