Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op weg naar elf biologische gewasbeschermers

De Europese Unie zet de komende jaren sterk in op Integrated Pest Management als strategie om plagen te bestrijden met zo min mogelijk synthetische middelen. Binnen het project BIOCOMES zoeken private partijen daarom samen met verschillende onderzoeksinstituten naar elf concrete biologische producten. "Na één jaar liggen we me alle elf producten nog steeds op een succesvolle koers", zegt de coördinator van BIOCOMES, dr. Jürgen Köhl van Wageningen UR.

Denken vanuit de markt

Het lijkt in eerste instantie misschien wel opvallend, beaamt Köhl: een consortium met onder andere academische onderzoekers, die de zoektocht naar een commercieel product als uitgangspunt nemen. "Maar eigenlijk start dit verhaal nóg een stap eerder", zegt hij, "namelijk bij de vraag van de EU. Die heeft gekozen voor een geïntegreerde manier van plaagbestrijding, waar synthetische producten hooguit een laatste redmiddel zijn. Wat is er dan logischer dan enkele concrete biologische producten, waarvoor al bescheiden eerste stappen zijn gezet, verder te ontwikkelen?"

Samenwerking en cultuurverschillen

De kracht van BIOCOMES zit volgens Jürgen Köhl in het samenbrengen van partijen die tot nu toe niet per se gewend waren samen te werken. Behalve verschillende partijen uit de industrie zijn dat bijvoorbeeld onderzoeksinstellingen en veldproefbedrijven, en dan ook nog eens uit verschillende Europese culturen. Natuurlijk geeft dat de nodige uitdagingen op het gebied van communicatie en afstemming. Maar ik moet zeggen dat het eerste jaar wat dat betreft veel positieve ontwikkelingen heeft laten zien. Wij merken dat juist die nauwe samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen heel waardevol is. Zo komt alle specifieke, voor de biologische productontwikkeling noodzakelijke expertise bij elkaar.

Klik hier voor het gehele interview op de website van BIOCOMES (Engelstalig).

Voor meer informatie: Jürgen Köhl
Publicatiedatum: