Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sharon Dijksma prijst en prikkelt bio-sector tijdens BIOFACH

De internationale en nationale bio-sector was vol lof over het optreden van Sharon Dijksma, die sprak op de BIOFACH-opening en op het Holland Organic 2030 Innovatie seminar. Ze toonde zich een vurig pleitbezorger van de biologische landbouw en de doorbraak die plaatsvindt naar een steeds groter publiek. "De biologische sector is geen nichemarkt meer en daar mogen jullie trots op zijn." Dit alles meldt Bionext op haar website.

Dijksma prees de innovatiekracht van de Nederlandse bio-sector, onder meer door efficientieverhoging zonder in te boeten aan respect voor natuur en dierenwelzijn, de sterke biozaadgoedveredeling in Nederland, de aandacht voor bodemvruchtbaarheid, deelname aan de gouden driehoek van overheid, wetenschap en bedrijfsleven en prachtige innovaties zoals de teelt van aardappelen op zilte bodems op Texel. Ook de verbreding van de verkoop naar retail is een belangrijke innovatie geweest, waarmee de doorbraak van bio heeft kunnen plaatsvinden.


Sharon Dijksma aan het woord in het Ecodome.

Transparantie is ook een kenmerk van de biosector en de sociale innovatie met aspecten als eerlijke prijsvorming, fairtrade en zorgboerderijen. Ze benadrukte dat de innovatieroute voor de biologische landbouw en voeding van groot belang is, met name om opbrengsten te verhogen met respect voor natuur en dier. "Biologisch wordt steeds relevanter en daar moet de wetgeving op aansluiten", betoogde Dijksma. Ze gaf onomwonden aan dat het huidige Commissievoorstel, weliswaar vanuit goede uitgangspunten gestart, ronduit slecht zou uitpakken voor de groei van de biosector en dus grondig gewijzigd moet worden. Ze pleitte voor evolutionaire versterking van de bestaande wetgeving.

Duitse minister Schmidt: 'Geen haastwerk'

In het innovatieseminar kreeg Dijksma sterke bijval van haar Duitse collega-minister Schmidt: 'De bio verordening moet verder ontwikkeld worden, maar we hebben geen nieuwe wetgeving nodig. Wel verdere harmonisatie, zodat er eensluidende besluiten genomen worden ten aanzien van geïmporteerde producten met een contaminatie. Er moet gelijke behandeling voor allen zijn.' Als belangrijke aandachtspunten noemde hij: upgrade van de certificering en controle, aandacht voor kleine bedrijven, geen verandering voor plantbeschermingsmiddelen en aandacht voor het stimuleren van omschakeling. Aan die omschakeling wordt in Duitsland veel waarde gehecht: meer dan 50% van de in Duitsland verkochte bio-producten wordt geimporteerd.

Lokale producten en Beiers Bio Siegel

Martin Neumeyer, vertegenwoordiger van de Beierse deelstaat, gaf tegengas op het succesverhaal van de Nederlandse export. "Leuk voor Nederland, maar in Beieren willen we vooral tegemoet komen aan de behoefte aan lokale bio-producten." Met het oog hierop heeft de Beierse deelstaat het actieplan 20% bio-landbouw in 2020 gelanceerd. Daarnaast komt er een Beiers Bio Siegel, naar voorbeeld van het Oostenrijkse Bio Siegel. Alnatura directeur Goetz Rehn relativeerde het begrip lokale producten. Hij vertelde van goede ervaringen met projecten als Sekem in Egypte en leveranciers als Eosta die met haar boeren op hun eigen invulling geven aan lokale kwaliteit op andere plekken buiten Beieren en Duitsland.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: