Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onze eigen gemeenschap loopt ver voor op Fairtrade"

Biologisch maakt het verschil bij Roux Pecans in Zuid-Afrika

Tholen - 'Roux Pecans' teelt biologische pecannoten. Het bedrijf is gelegen aan de oever van de Oranjerivier in Zuid-Afrika. Via exclusief distributeur Rhumveld Winter & Konijn levert Roux Pecans haar biologische pecannoten aan klanten in heel Europa. Bob Roux, zoon van oprichter Chris, is fulltime werkzaam voor Roux Pecans. Hij was van 11 tot en met 14 februari aanwezig op de BioFach om geïnteresseerden alles over het bijzondere bedrijf en de biologische pecannoten te vertellen.


Bob bij de foto's van Roux Pecans in de BIOFACH-stand van Rhumveld Winter & Konijn.

De opa van Bob was van oudsher schapenhouder en ging daarna racepaarden fokken. Hij had eind jaren vijftig de beschikking over zo'n 200 hectare land naast de rivier en besloot daarom uit te gaan zoeken wat ze daar konden gaan telen. "De Oranjerivier is de levensader voor een heel groot gebied in Zuid-Afrika. Rond de rivier teelt men bijvoorbeeld erg veel tafeldruiven. Een vriend van de familie gaf toen aan dat dit een ideale plek is voor de aanplant van pecannoten. De beste plek noemde hij het zelfs. Dit bleek waar te zijn: het gaat om een diepe zandbodem en het klimaat is perfect voor de pecannoot. Verder profiteren de bomen van de extreem hoge temperaturen in de zomer en is de nachtvorst in de winter essentieel voor het welzijn van de bomen."


Op deze foto is het verschil tussen de nieuwe en oude bomen in de boomgaard van Roux Pecans goed te zien.

Hij geeft aan dat zijn opa door buurtbewoners voor gek werd verklaard. "In 1973 heeft hij op 4 hectare pecannoten neergezet. Dit tot verbazing van de buren. Zij gaven aan dat dit toch helemaal niet het gebied is voor pecannoten. Een tijdje leken ze gelijk te hebben, aangezien het 7 tot 10 jaar duurt voordat de bomen gaan produceren. Daarna kwam de productie geleidelijk aan op gang en heeft mijn vader de teelt verder uitgebreid." Bob vertelt dat het bedrijf ook heel begaan was met andere telers in de regio: "Toen er een eind kwam aan de Apartheid heeft Roux Pecans er mede voor gezorgd dat de telers hun individuele macht behielden."


Chris Roux (midden), met zijn zoons Pierre en Bob.

 

Biologisch

In 1996 werd het besluit genomen om naar de biologische teeltwijze om te schakelen. "Dit had enerzijds een economische reden, we konden de chemische middelen niet veroorloven, maar we waren ook overtuigd van de werkwijze. Want als het in onze regio nog niet zou renderen om de natuur zijn werk te laten doen, waar zou dat dan wel het dan wel kunnen? Water is het belangrijkst voor de teelt en daarvan hebben we op deze locatie meer dan genoeg." Bob geeft aan dat de omschakeling een goede zet was: "Het bio-keurmerk maakte onze pecannoten extra speciaal voor de handelaren. Het bleek een goede onderscheidende factor te zijn en dat is het nog steeds. Vanwege dit keurmerk vallen we ook nu nog op tussen de inmiddels talrijke conventioneel werkende pecanbedrijven in deze regio."



De eerste zending naar Europa bestond uit 400 kilogram voor de Zwitserse markt. Al sinds 2000 werkt Roux Pecans voor de distributie in Europa samen met Rhumveld Winter & Konijn uit Capelle aan den IJssel. Vanuit de haven in Durban worden de containers met pecannoten in 25 dagen tijd met het schip naar Rotterdam vervoerd. Roux Pecans heeft concrete plannen voor uitbreiding: "Volgend jaar willen we 35 hectare bomen bij gaan planten. Bij de uitbreiding liepen we tegen wat uitdagingen aan. Zo hebben we voor de elektriciteitsvoorziening een nieuwe pompfaciliteit nodig. Dit past goed in ons beleid: wanneer we groeien, investeren we dit geld in ons bedrijf."


De raw biologische pecannoten, zoals ze vervoerd worden naar onder meer Europa.

Eigen kleine gemeenschap

Roux Pecans heeft vijf medewerkers in vaste dienst. Deze werknemers wonen met hun families op het bedrijf. "We hebben een eigen kleine gemeenschap. We willen dat iedereen profiteert van het succes van het bedrijf. Het Fairtrade certificaat is voor ons niet interessant, omdat we op diverse punten al ver voorlopen." De visuele inspectie van het gekraakte en gepelde product is een zeer secuur werkje. "Omdat vrouwen meer op de details letten, zijn zij erg geschikt voor dit karwei. Daarom zijn er van juni tot en met februari 18 vrouwen bij ons op het bedrijf actief om de noten te pellen. Deze vrouwen zorgen hiermee voor hun familie. We betalen hun loon tweewekelijks uit en dit geld gaat daarmee rechtstreeks naar de families." Bob vertelt dat deze groep vrouwen ieder jaar weer terugkomt. "Hun ervaring en aandacht voor detail is belangrijk en een vaardigheid die we proberen te behouden. De inbreng van deze vrouwen is essentieel voor een goed eindproduct."



Voor meer informatie:

Paul van Schijndel
Rhumveld Winter & Konijn
Business development manager biologisch
Rivium 1e straat 111
2909 LE Capelle aan den IJssel
010 2403337
p.vanschijndel@rhumveld.com
www.rhumveld.com

Bob Roux
Roux Pecans
Ramah Farm
P.O. Box 3362
Diamond 8305
Kimberley, South Africa
+27 726030718
Bob@rouxpecans.com
www.rouxpecans.com