Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Urgenda bezoekt duurzame koplopers in Flevoland

Wie zijn in Flevoland de koplopers op het gebied van duurzaamheid? Wie zijn de inspirerende ondernemers uit het MKB? Welke initiatieven lenen zich voor opschaling en wat is daar voor nodig? Deze vragen staan van 11 tot en met 13 februari centraal tijdens de Urgenda Regiotour Flevoland.

Tijdens de Regiotour bezoekt het Urgenda-team, samen met Jan Rotmans, gedeputeerden, studenten, wethouders en andere belangstellenden een veelheid aan duurzame initiatieven in Flevoland. Van groene grondstoffen, algen, energie opwekken met een windvliegtuigje tot biobased huizen en van riothermie, de boerderij van de toekomst tot aan een duurzaam schip. Van Almere tot Dronten en van Lelystad tot Zeewolde. Geïnteresseerden kunnen te allen tijde aanhaken.

Een selectie uit het programma:
Op het Floriadeterrein in Almere bezoeken we de Urban Greeners, de jongerenbeweging van de Floriade 2022. Uniek is de Drijfveer, een zelfvoorzienend werkatelier in aanbouw in het Weerwater bij het Floriadeterrein. De Drijfveer is een
living lab voor duurzame zelfbouw die onder andere gebruikmaakt van lokale bouwmaterialen en biobased bouwmateriaal. Hier vindt de start van de Regiotour plaats op woensdag 11 februari met een fotomoment. Het tourgezelschap bestaat uit onder andere wethouder Frits Huis (Almere), gedeputeerde Jan-Nico Appelman (Provincie Flevoland), Jan Rotmans (Professor Transitiemanagement) en Marjan Minnesma (directeur Urgenda).

Koploperbezoek aan het inspirerende bedrijf Vialight op woensdag 11 februari. Zij onderzoekt via lichtmetingen de chemische stoffen in de bodem met als doel optimale zaden en groente te verbouwen. De resultaten zijn verbluffend!

Wordt de Flevopolder het voorbeeld van Europa? Komen er nog meer windmolens of juist meer zonnepanelen en energieneutrale huizen? Deze vragen staan woensdagmiddag 11 februari centraal tijdens de Co2ntdown Energie Sessie met
gedeputeerde Jaap Lodders van de provincie Flevoland, wethouders van alle gemeenten uit Flevoland, Energie coöperaties, Alliander, Eneco en Urgenda.

Ampyx Power is koploper en wekt met een innovatief vliegtuigje aan een kabel energie op! In vergelijking met een windmolen heeft dit vele voordelen: het vliegtuigje gaat hoger in de lucht, vangt meer wind, wekt twee zoveel energie op, gebruikt 10 keer minder materiaal en het vliegen heeft minder impact op het landschap. Bezoek woensdagmiddag 11 februari.

Op donderdagmiddag 12 februari bezoeken we de Boerderij van de Toekomst van de Christelijke Agrarische School en horen we van studenten welke innovaties er in deze boerderij zitten. Drie boeren uit Flevoland vertellen over hun innovaties zoals 'Lasting Fields', 'Ikbenboer' en zonnepanelendelen.nl.

Op vrijdag 13 februari bezoeken we op Urk het eerste 'duurzame schip' van Nederland. Dit vissersschip heeft een brandstofbesparing van 85% ten opzichte van 2010, is grotendeels zelfvoorzienend, is gemaakt van lichter en sterker staal en maakt gebruik van een nieuwe vangstmethode. Pers en publiek krijgen een rondleiding over het schip.

Bij de verwarming van het verbouwde zwembad 't Bun in Urk' gaat gebruik gemaakt worden van Riothermie. Dit is een primeur in Nederland. Riothermie is een techniek waarmee de thermische energie uit de riolering kan worden teruggewonnen. Tijdens de Regiotour op vrijdag 13 februari vindt een rondleiding plaats.
 
Kijk voor het gehele actuele programma op www.urgenda.nl/regiotour.
Publicatiedatum: