Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De ecologische bronnen van onze voedselproductie

3 februari: Openingsavond It's the food, my friend!

Op dinsdag 3 februari start de zesde jaargang van de serie landbouw- en voedseldialogen onder leiding van Felix Rottenberg in de Rode Hoed.

Al ons voedsel is afhankelijk van ecologische kapitaal: vruchtbare bodem, schoon water, grondstoffen, energie en biodiversiteit. In het Internationale Jaar van de Bodem zetten we de schijnwerpers op de bodem en op water.

De landbouw gebruikt wereldwijd 70% van het zoetwateraanbod. Er worden grenzen bereikt. Steden en landbouw concurreren in steeds meer gebieden om water. Ook tussen staten ontstaan spanningen. Hoe groot is de water footprint van Nederland? Wat zijn alternatieven? Hoe gaan multinationals als Unilever en FrieslandCampina om met water en ander ecologisch kapitaal? En wat kunnen we zelf doen? Via ons voedsel importeren we immers ook producten die veel water vragen maar in waterarme gebieden worden verbouwd.

En hoe staat het wereldwijd met dat andere ecologische kapitaal: vruchtbare bodems? Welke invloed hebben wij Nederlanders daar op?

Sprekers
  • Prof. Jan Willem Erisman, hoogleraar integrale stikstofstudies, Vrije Universiteit, over bodemvruchtbaarheid.
  • Prof. Arjen Hoekstra, Universiteit Twente, over de mondiale water footprint van de Nederlandse voedselproductie en –consumptie.
  • Marc van Rijsselberghe, teler van zilte groenten op Texel over zoutwaterlandbouw.
  • Prof. Arjen Hoekstra.

Op zoek naar een voedselvisie voor Nederland

In deze nieuwe serie dialogen gaan we stappen zetten naar een toekomstvisie voor landbouw en voedsel in Nederland vanuit mondiaal perspectief.

Elke avond wordt voorafgegaan door een inleidend essay of interview op foodlog.nl, in samenwerking met de Youth Food Movement, om het thema aan te scherpen en de dilemma's voor te leggen aan volgers. In een grande finale met diner en discussie gaan we ook in de zaal stemmen.

De debatcyclus is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals en omvat een reeks van zes avonden, waarvan vijf in De Rode Hoed in Amsterdam en 1 in Wageningen, allen onder leiding van Felix Rottenberg.

De andere debatavonden:

Wageningen (Droevendaalsesteeg 2, gebouw Orion), donderdag 19 februari, Engelstalig.
De toekomst van de (super)markt en de boer/The future of the (super)market and the farmer.

Amsterdam, Rode Hoed, maandag 16 maart.
Veilig, gezond èn duurzaam voedsel: gaat dat lukken?

Amsterdam, Rode Hoed, maandag 30 maart.
De impact van geld op ons voedselsysteem.

Amsterdam, Rode Hoed, woensdag 8 april.
Visserij, visteelt en natuur: op zoek naar een balans.

Amsterdam, Rode Hoed, dinsdag 28 april (aanvangstijd 19:00 uur in plaats van 20:00 uur).
Grande finale: Op zoek naar een voedselvisie voor Nederland.

Programma met alle sprekers en bestellen kaarten de Rode Hoed.

Organisatie

Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).
Bert van Ruitenbeek, Ecominds, in samenwerking met de Rode Hoed.

Partners

Partner voor de hele serie: Youth Food Movement.
Voor Wageningen: Otherwise en Boerengroep.

Mediapartners

Dagblad Trouw en foodlog.nl.

Adres en kaartverkoop

Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open 19:00 uur).
Slotavond begint 19:00 uur (inloop 18:30).

Losse kaarten: 12 euro (7 voor studenten).
Slotavond inclusief diner: 42 euro (29 voor studenten).
Passe-partouts (inclusief slotdiner): 78 euro (55 voor studenten).
Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee (tot 19:50 uur).

Avond Wageningen 19 februari is gratis toegankelijk.

Sponsors
Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Economische Zaken
Nederlandse Zuivel Organisatie NZO
FrieslandCampina
Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie FNLI
Platform van Moeder Natuur
LTO Noord
DO-IT
Eosta
Bewust Bodemgebruik
Triodos Foundation

Twitter
#foodfriend

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, 06 20731016, of Wouter van der Weijden.
Publicatiedatum: