Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voortgang in de Odin Proeftuinen

In het proeftuinenproject Divers & Dichtbij zoekt Odin samen met boeren en het Louis Bolk Instituut naar nieuwe, smaakvolle zaadvaste rassen. Het eerste jaar van het driejarige project zit erop, dus een goed moment om de balans op te maken. Wat voor moois is er al uit de proeftuinen gekomen? En wat zal het komend jaar brengen? Hoofd Marketing Merle Koomans vertelt.

Vorig jaar werd op initiatief van Odin samen met telers en het Louis Bolk Instituut het proeftuinenproject opgestart: een speciaal project om zaadvaste rassen te ontdekken waar telers in eigen beheer mee verder kunnen ontwikkelen en variƫren. Op drie boerderijen werden biologische proeftuinen aangelegd. Na de oogst worden de rassen onder andere beoordeeld op opbrengst, ziektegevoeligheid en smaak. Daarna wordt een selectie op praktijkschaal getest, bijvoorbeeld voor abonnees van de Odin-tas.


Kooltest

"Vorige week hebben we samen het eerste teeltseizoen geƫvalueerd", vertelt Merle enthousiast. "De meeste smaakproeven van dit jaar zijn afgerond en er zaten veel geslaagde soorten tussen. Afgelopen week hebben we op bd-bedrijf GAOS rode en witte kolen geproefd. Nu wachten alleen de pastinaken, een aantal wortelrassen en de rode bieten nog op een smaaktest."

Succesjes

Een voorbeeld van een zaadvast ras dat zich al bewezen heeft, is de Rodelika wortel van GAOS. Merle: "De Rodelika is echt een topper van het eerste uur. Het ras valt enorm in de smaak, dus daar gaan we zeker meer van telen. In het proeftuinenproject hebben we verder twee geschikte graansoorten gevonden, waar we deze herfst brood van gaan bakken. Qua groenten willen we nog niet teveel verklappen, maar zeker is dat onze klanten het komend jaar een aantal smakelijke producten tegemoet kunnen zien."

Proevers gezocht

Tot slot heeft Merle namens de projectgroep nog een vraag aan iedereen die het leuk lijkt bij dit project betrokken te zijn: "Om alle groente- en granenrassen uit de proeftuinen op smaak te beoordelen, kan Odin enthousiaste proevers goed gebruiken. Kortom, proevers gezocht!" Informatie en aanmelden kan via consument@odin.nl.

Ps: u kunt de mensen van Odin natuurlijk ook 'live' op de Bio-beurs ontmoeten, bij stand H321. 
Publicatiedatum: