Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook Duitsland vreest dat nieuwe EU-verordening bio-landbouw zal afremmen

Steeds meer Europeanen willen biologische producten. Maar terwijl de vraag naar duurzaam geproduceerde levensmiddelen groeit, hinkt het aanbod erachteraan, meldt de Duitse website Euractiv.de. De voorgenomen wijzigingen in de biologische landbouwverordening van de EU zouden deze kloof in de toekomst nog groter kunnen maken, waarschuwen critici.

Sommige critici voorspellen zelfs een afname van de biologische landbouw door te strenge EU-regels. De nieuwe biologische landbouwverordening, die vermoedelijk in 2017 van kracht zal gaan, voorziet strengere regels voor de productie en import van biologische producten, en zou daarmee de overstap van telers naar biologische landbouw moeilijker kunnen maken en zelfs kunnen leiden tot de terugkeer van veel biologische producenten naar conventionele landbouw.

In Duitsland is de onvrede hierover groot. Reeds in oktober 2014 lieten alle fracties in de Duitse Bondsdag weten tegen een totale herziening van de Europese biologische landbouwverordening te zijn. De biologische landbouwsector groeit nu al te langzaam in Europa, beklagen de critici. De ontwikkelingskansen zouden niet nog meer belemmerd mogen worden door overtrokken eisen.

Het laatste woord is hier echter nog niet over gesproken. Want de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement moeten zich eerst nog over dit onderwerp uitspreken. "De Raad van de Europese Unie heeft reeds wijzigingsvoorstellingen voorgesteld", stelt Felix Bloch van de algemene directie landbouw van de Europese Commissie gerust. En ook Europees Commissaris Phil Hogan heeft inmiddels ingezien dat enkele eisen van de commissie te hoog waren gegrepen.

Publicatiedatum: