Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Natuurboeren zoeken nieuwe leden

Stichting Natuurboer uit de Buurt zoekt boeren die mee willen doen. Dat is nodig om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar producten vanuit de marktconcepten van de natuurboeren. Om de groei van de organisatie in goede banen te leiden, vormen de natuurboeren komend voorjaar een coöperatie.

Op de Bio-beurs deze maand zal de aanwezigheid van Stichting Natuurboer uit de Buurt op het Streekplein vooral gericht zijn op het werven van nieuwe leden.
Bij Stichting Natuurboer uit de Buurt zijn biologische boeren (Skal-gecertificeerd) aangesloten met een bedrijfsareaal dat voor minstens 25 procent uit natuur en/of landschapselementen bestaat. Vaak gaat het om natuur van terreinbeherende organisaties (tbo's) als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de provinciale Landschappen.

Natuurboeren van Stichting Natuurboer uit de Buurt werken aantoonbaar aan het vergroten van de biodiversiteit op hun bedrijven. Momenteel gaat het om ruim 30 natuurboeren verspreid over Nederland. Het bestuur van Stichting Natuurboer uit de Buurt verwacht dat dit aantal de komende jaren kan verdrievoudigen. Stichting Natuurboer uit de Buurt mikt op de ontwikkeling van marktconcepten waarmee het specifieke karakter van de bedrijven van natuurboeren tot waarde te brengen is, en waarbij duurzaamheid verankerd is in de keten. Natuurboeren willen laten zien dat je ook goed kunt boeren met meer variatie aan planten en dieren, en dat je daardoor producten krijgt met meer smaak.


Fotograaf: Mirjam Boomkamp.

Oudhollandse runderrassen

In 2010 is Stichting Natuurboer uit de Buurt met vleesgrossier Groothedde in Vaassen (Gld.) gestart met een marktconcept voor rundvlees van Oudhollandse rassen van natuurboeren. Oudhollandse dubbeldoelrassen zijn onderscheidend vanwege hun goede vleeskwaliteit (smakelijk en mals). In deze keten gaat het om jonge dieren (tot 4,5 jaar), zowel mannelijk (ossen) als vrouwelijk vee.
Via grossier Groothedde komt het rundvlees van de natuurboeren terecht bij horecabedrijven en in supermarkten; onder meer in de filialen van supermarktketen Deen.

De afzetmogelijkheden voor dit rundvlees van natuurboeren zijn groter dan het huidige aanbod. In samenwerking met grossier Groothedde is Stichting Natuurboer uit de Buurt afgelopen jaar begonnen met de ontwikkeling van nieuwe product-/marktcombinaties om ook vlees van oudere runderen van natuurboeren met meerwaarde te kunnen vermarkten.

Zuivel

Het is de bedoeling om dit jaar ook een marktconcept voor zuivel te starten. Na een haalbaarheidsonderzoek werkt Stichting Natuurboer uit de Buurt in de richting van markten die onderscheidende kansen bieden voor een nieuwe categorie in eten. Een modern en vers assortiment. Productie en afzet via een organisatie, waarin innovatie en ondernemerschap weer kunnen bloeien en waarin de keten verkort is door uitschakeling van tussenhandel. Keuzes over producten, markten en partners zullen in de loop van dit jaar gemaakt worden.

Coöperatie

Komend voorjaar zullen de ondernemers die meedoen aan Stichting Natuurboer uit de Buurt zich uitspreken over de oprichting van een coöperatie naast de stichting. Een coöperatie is een organisatievorm die past bij enerzijds de groeiende achterban en anderzijds de toename van zakelijke activiteiten.

Partners

Op de Bio-beurs in Zwolle presenteren de boeren van Stichting Natuurboer uit de Buurt zich samen met partners. Naast vleesgrossier Groothedde zijn dat Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Met deze partners werkt de stichting in Overijssel samen in het driejarige project 'Natuur naar de markt'. In het project werken de partners aan de slag met het vermarkten van producten uit de natuur. Ook proberen natuurboeren met de natuurorganisaties uitte zoeken hoe ze het best kunnen samenwerken bij goed beheer van natuur.

Voor meer informatie: www.natuurboeren.nl
Publicatiedatum: