Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadees teelt biologische groenten met visafval

Paul Letourneau uit het Canadese dorp Caledon is een stadsteler. Hij werkt niet op het land, maar eigenlijk vooral in de kelder van zijn huis. Daarvoor heeft hij geen grond nodig, maar wel vis!

Letourneau maakt voor de teelt van zijn bio-groente gebruik van 'aquaponics', de combinatie van aquacultuur (het kweken van vis in water) en hydrocultuur (het kweken van planten in water). Zo werkt het: Vissen worden gekweekt in tanks of vijvers. Het water uit het aquarium, verrijkt met visafval, wordt vervolgens gebruikt om planten te voeden. Deze planten groeien op verhoogde bedjes met klei of gravel. Daarna wordt het water weer naar de vistanks geleid, intussen voorzien van zuurstof.



"Mijn vrouw werd meer dan vijf jaar geleden gediagnosticeerd met borstkanker, dus probeerden we om gezonder te eten en ons eigen voedsel te verbouwen," vertelt Paul. "Ik kwam iets over aquaponics te weten, en toen bedacht ik me dat ik dat best eens in mijn eigen kelder kon gaan doen."

Het opzetten van het project kostte enige investering, maar nu alles loopt is er eigenlijk weinig onderhoud meer nodig. Het is een bijna volledig gesloten systeem. Er komt geen wieden of irrigeren aan te pas, en de planten groeien snel omdat ze 24 uur per dag toegang hebben tot voedingsstoffen. "Je moet klein beginnen", zegt Paul. "Neem gewoon een aquarium en plaats daar een plantenbak op. Het is een kwestie van gaandeweg leren."
Publicatiedatum: