Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Pilootproject biogrondfonds De Landgenoten een succes

Zowat een half jaar na de oprichting heeft het biogrondfonds De Landgenoten zijn pilootproject Wijveld met succes afgerond. Het Wijveld en De Landgenoten sloegen de handen in elkaar om het aangeboden perceel van 3,3 hectare aan te kopen.

Met de aankoop van het perceel wordt het Belgische bedrijf groter dan voorheen. Dat biedt mogelijkheden aan Marie en Michiel om meer kleinfruit te telen, meer klanten te bedienen en het bedrijf te bestendigen. Het geeft hen ook de mogelijkheid om duurzamer te worden: een ruimere vruchtwisseling en een meer extensieve benadering worden dan mogelijk. Meer grond biedt ook de mogelijkheid om randbeplanting te plaatsen, meer natuurlijke vijanden aan te trekken en minder afhankelijk te worden van externe bemesting.



Dankzij de vele aandeelhouders kan De Landgenoten zelfs een extra aanpalend perceel aankopen. Het extra stuk van 1,8 hectare levert op korte termijn geen groente of fruit: de grond heeft tijd nodig om om te schakelen en een betere structuur te krijgen. Michiel is bereid om de grond te bewerken en zo klaar te maken voor de toekomst. Uiteraard bio!

Nu ook stichting

Naast een coƶperatie is de Landgenoten sinds november ook een stichting. Deze nieuwe entiteit maakt het makkelijker om giften te ontvangen en geeft ook de mogelijkheid om grond definitief vrij te kopen.

Intussen loopt met Het Open Veld in Heverlee een tweede project. Meer informatie vind je op de website www.delandgenoten.be.

Bron: BioForum
Publicatiedatum: