Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dringend behoefte aan wat koude nachten

Biojournaal bezoekt Griekse bio-telers

Tholen - Het contrast was gisterenavond groot: van een zonovergoten Griekenland naar een koud en nat Nederland. De Griekse biologische citrustelers zouden maar al te graag willen ruilen. De start van het citrusseizoen laat namelijk op zich wachten vanwege de relatief warme nachten. Van 18 tot en met 21 oktober bracht Biojournaal-redacteur Lenneke Schot een bezoek aan diverse biologische telers in het Westen van Griekenland. Dit op uitnodiging van Gerasimos Karantinos.

Gerasimos staat aan de leiding van Bio Net West Hellas, met zo'n 300 aangesloten boeren de grootste groep biologische producenten in Griekenland. Vanuit Nederland werd de reis gecoördineerd door Alexis van Erp van Eosta, zij verhandelen de biologische AGF-producten van Bio Net West Hellas in Europa.



De hoofdmoot van de reis was citrus, maar de groep nam ook een kijkje in twee kiwi-boomgaarden. Tevens werd een bezoek gebracht aan een wortel- en aardappelteler en kreeg men een rondleiding door het eigen pakstation voor bio-fruit van Bio Net West Hellas. Duidelijk werd dat het citrusseizoen dit jaar later van start zal gaan. De sinaasappelen en mandarijnen zijn veelal nog groen. Om het rijpingsproces te stimuleren hebben de vruchten dringend behoefte aan wat koude nachten. Bij één van de citrustelers waren de gevolgen van een recente hagelstorm duidelijk te zien en kiwiteler Georgios Kyziakopoulos (derde foto hieronder) verwacht een veel betere oogstopbrengst dan vorig jaar.



De komende tijd zullen in Biojournaal diverse artikelen gepubliceerd worden naar aanleiding van deze persreis.

Voor meer informatie: www.bionetwesthellas.gr/en of informeer bij Eosta over deze telers en hun producten via www.eosta.com.