Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Applaus voor de boeren die hun nek hebben durven uitsteken"

Fotoreportage BD-inspiratiemiddag in Kunsthal Rotterdam

Tholen - De Kunsthal Rotterdam presenteert sinds kort een overzicht van het veelomvattende oeuvre van Rudolf Steiner. De tentoonstelling vormde gisteren (18 september) een mooi decor voor een inspiratiemiddag rond biologisch-dynamische landbouw en voeding. De organisatoren, Stichting Demeter, de BD-Vereniging en Warmonderhof, waren erg tevreden over de opkomst. Er waren ongeveer 150 aanwezigen, uit alle geledingen van de sector.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Drukte aan het begin van de tentoonstelling.

Naast lezingen en een workshop kregen zij de gelegenheid om de tentoonstelling 'Rudolf Steiner: Alchemie van het Alledaagse' te bezoeken. Dagvoorzitter was Luc Ambagts van de BD-Vereniging. Hoogleraar organische architectuur Pieter van der Ree, nam voorafgaand aan het bezoek aan de tentoonstelling het woord. "Het is uitzonderlijk om zo'n grote groep mensen uit de landbouw en voeding bijeen te hebben in een museum."

Volgens hem is het belangrijk dat ideeën toepassingen vinden om vruchtbaar gemaakt te worden. Verder gaf hij aan dat men in de tentoonstelling diverse aspecten uit de BD-landbouw kan zien. Vervolgens bezochten de bezoekers de tentoonstelling. Ook grepen velen de kans om een kijkje te nemen bij de bijenvolken op het dak van de Kunsthal. Odin-imker Jos Willemse gaf hen daarbij meer uitleg. Jos: "Er is opvallend veel voeding voor de bijen hier in de stad." De imker oogst geen honing voor consumptie. "Het overschot aan honing breng ik naar een plek waar weinig voedsel is voor onze bijen", aldus Jos.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.



Toen alle aanwezigen weer terug in de zaal waren, presenteerde Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, de Demeter Monitor 2013. "Fijn dat jullie in zo grote getale aanwezig zijn", aldus Bert. Tot zijn tevredenheid publiceerde NRC Handelsblad de afgelopen week een erg positief artikel over de tentoonstelling. "Betekent dit de herontdekking van deze stroming? In de BD-landbouw zijn mensen actief die zoeken naar een andere verbinding en daarbij rekening houden met bodem, planten, dieren, mens en omgeving. Meedoen met deze stroming lijkt de enige manier om aan de financiële crisis te ontkomen."

Bert doelde hiermee op de positieve cijfers uit de Demeter Monitor. Daarin staat dat de omzet van bio-dynamische voeding, die Nederlandse handels- en verwerkingsbedrijven met een Demeterlicentie hebben gerealiseerd, in 2013 met 15% toegenomen is. "Tevens is het aantal Demeterboerderijen de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Dit geldt ook voor het areaal."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Heeft de Koning de landbouwcursus gelezen?

Na Bert was het de beurt aan Michiel Rietveld. De oprichter en docent van het Centrum Kraaybeekerhof gaf een inspiratielezing over de landbouwcursus als scholingsweg. Michiel is blij dat zelfs de Koning zich verdiept heeft in de landbouwcursus: "Alles hangt met alles samen. Dat zei de Koning ook in zijn toespraak op Prinsjesdag. Ik vermoed dat hij de landbouwcursus gelezen heeft. We zijn dus in goed gezelschap." Volgens Michiel staat de BD-landbouw nu echt op het punt door te breken. En op de vraag hoe hij de toekomst ziet in 2060 is hij duidelijk: dan zal er geen kunstmest meer gebruikt worden (humus neemt de plek in) en gewasbeschermingsmiddelen zullen een historische bijzonderheid zijn. Hij besloot zijn lezing door een applaus te vragen van en voor alle aanwezigen: "Ik heb veel respect voor al die boeren die de afgelopen decennia hun nek hebben durven uitsteken."

Voorafgaand aan de workshops rond collegiale inspiratie ging Luc Ambagts voorin de zaal kort in gesprek met hedendaagse vernieuwers in de BD-beweging: met Piet van IJzendoorn van de Zonnehoeve over bodemvruchtbaarheid, met biologische kasteler Rob van Paassen over biodiversiteit in zijn kas en Henk Bunskoek van De Zonnehorst over de invloed van bijen op het bedrijf.

Na de workshops waarin de aanwezigen in groepjes van vier in gesprek gingen over drie thema's werd de inspiratiemiddag afgesloten met een borrel en hapjes.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: Bert@stichtingdemeter.nl, www.stichtingdemeter.nl, www.bd-vereniging.nl, www.warmonderhof.nl