Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Klein Gemaakt tot grootste voedselcollectief in de Benelux

Klein Gemaakt, een nieuw voedselinitiatief dat in januari van dit jaar is gestart, is inmiddels uitgegroeid tot een community met ruim 750 aangesloten stadsbewoners, circa 25 kleinschalige boeren uit Brabant en Limburg en met zakelijke klanten als Philips en Woonbedrijf. Het is door de ZLTO betiteld als een 'uniek initiatief in zijn ambitie, omvang en consumentenparticipatie'. Tijdens de Dutch Design Week zal er op Strijp-S een beleefcentrum geopend worden waarmee het platteland – de 'kleine makers' – naar de stad wordt gehaald, zodat iedereen het zelf kan komen ervaren.


Links: bij de deelnemer thuis. Rechts: levering van de aardbeien door de teler.

Klein Gemaakt

Klein Gemaakt werkt samen met circa 25 kleinschalige boeren en verwerkers, de 'kleine makers' genoemd. In deze samenwerking staan twee uitgangspunten centraal: zo dichtbij mogelijk en zo puur mogelijk. Dat wil zeggen dat al deze kleine makers uit een straal van 30 kilometer rondom Eindhoven komen. Daarnaast maken ze hun producten op een pure, bewuste manier. In veel gevallen met een biologisch keurmerk, maar in ieder geval zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmatige toevoegingen. Met deze mooie, verse en pure producten voorziet Klein Gemaakt de zakelijke markt door middel van ontbijt- en lunchmanden en bedient zij tevens kleinschalige horeca-initiatieven. Consumenten zijn verenigd in stichting Voedselcollectief Eindhoven, waarvan iedereen deelnemer kan worden en zo – door zelf haar steentje bij te dragen – deze mooie producten in huis kan halen. Klein Gemaakt wordt ondersteund door de ZLTO en Duurzaam Eindhoven en is door de gemeente Eindhoven dit jaar bekroond met het keurmerk 'Duurzame Ondernemer 2014'.


Links initiatiefnemer Bart Kraaijvanger. Rechts lunchmand bij Philips.

Voedselcollectief Eindhoven

In februari van dit jaar is vanuit Klein Gemaakt stichting Voedselcollectief Eindhoven geboren. Binnen het voedselcollectief (of versvoco zoals het ook vaak wordt genoemd) kopen de deelnemers rechtstreeks hun verse producten in bij de 'kleine makers' uit de regio, zonder tussenschakels. Het gaat om een andere inrichting van het voedselsysteem waarbij de nadruk ligt op eerlijke en duurzame producten en een eerlijke prijs voor boer en consument. Na een oproep op Facebook ging het snel, in twee weken tijd meldden zich ruim 2600 geïnteresseerden. In zes maanden tijd is er hard gewerkt om de organisatie neer te zetten. Dit heeft geresulteerd in een zeskoppig bestuur, twee werkgroepen en 40 verdeelpunten in en rondom de stad, met evenzoveel coördinatoren. Bij deze verdeelpunten zijn inmiddels 750 deelnemers aangesloten, waardoor het zich de grootste voco van de Benelux mag noemen! Ter vergelijking: een soortgelijk initiatief in Amsterdam heeft 150 leden. Het voedselcollectief kent een sterke sociale component: iedere deelnemer draagt zijn steentje bij. Personeelskosten blijven op deze manier uit, de deelnemers organiseren hun eigen voedselsysteem. Half augustus zijn er vier verdeelpunten als pilot gestart. Zowel boeren als burgers zijn laaiend enthousiast.


Bij de groenteteler.

Opening beleefcentrum Strijp-S tijdens Dutch Design Week

Hoe kun je deze 'kleine makers' nu ontmoeten? Je kunt ze natuurlijk zelf bezoeken, maar binnenkort komen ze ook naar het creatieve hart van Eindhoven. Aan de Torenallee 55 op Strijp-S wordt een uniek beleefcentrum geopend waarmee het platteland naar de stad wordt gehaald. Hier kan je hun producten kopen in het winkeltje, je kunt ze proeven in het restaurant (ontbijt, lunch en diner) en je kunt er meer te weten komen over de manier waarop groenten groeien, hoe boerenkaas gemaakt wordt en waarom onze varkens nog staarten hebben. Er komt een eetbare tuin en regelmatig zullen er activiteiten en workshops door en met de kleine makers georganiseerd worden. In deze ruimte krijgen jongvolwassen met een licht verstandelijke beperking een leer/werkplek.

Voor meer informatie: www.kleingemaakt.nl
Publicatiedatum: