Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Er ligt nog wel wat werk voor veredelaars"

Eerste Nederlandse bio-quinoa geoogst bij VOF van Dis Brooijmans

Tholen - Vrijdag 5 september is in het Brabantse Oudemolen een veld met Nederlandse biologische quinoa geoogst. De quinoa werd geteeld op het bedrijf van bio-telers Govert van Dis en Phily Brooijmans. De 1 hectare met quinoa is in april ingezaaid. Govert en Phily waren op zoek naar een nieuw gewas om te telen. Op de BioVak eerder dit jaar raakten ze daarover in gesprek met DLV Plant. "We wilden iets aparts en uitdagends. En het moet een goed gewas zijn, want als het goed is wil ik er graag vroeg bij zijn. Toen ze uiteindelijk quinoa voorstelden vond ik dat wel een leuke optie, het is immers echt een hype", aldus Govert.



In samenwerking met Rens Kuijten van de Dutch Quinoa Group en DLV Plant besloten acht verschillende telers quinoa te gaan verbouwen, waaronder dus Govert. "De andere telers werken gangbaar, maar zij hebben wel gemerkt dat er nog geen specifieke middeltjes op de markt zijn voor de quinoa. Daardoor kampten zij namelijk met wat onkruidproblemen. Wij hadden hier minder last van, ook omdat we als biologische teler meer ervaring hebben met dit probleem. We hebben de biologische quinoazaadjes ook bewust in rijtjes van 25 centimeter ingezaaid, al blijft het lastig om ze handmatig te wieden."


Voor de oogst werd geƫxperimenteerd met een machine met stripper.

Govert weet al een oplossing voor dit probleem, indien hij besluit om volgend jaar weer quinoa in te zaaien: "Er zijn wat bio-rassen beschikbaar die hoger groeien, dit zal de onkruiddruk verminderen." Deelname aan de proef is Govert in ieder geval goed bevallen. "Ik vond het heel leuk om te doen. Bijzonder aan quinoa is dat je er weinig van nodig hebt in je maaltijd, omdat het goed vult. En hoewel het voor het zicht geen mooi gewas is trok het wel de aandacht, onder meer van collega-telers die het nog niet kennen.



De bio-teler weet nog niet of hij volgend jaar weer een veld met biologische quinoa in zal zaaien. "We willen de opbrengst nog even afwachten. En ik hoop dat de veredelaars nog verder gaan in de quinoa. Er ligt nog wel wat werk, zo rijpt het gewas niet gelijk af." Of er echt toekomst is voor biologische quinoateelt in Nederland durft Govert nog niet te zeggen. "Maar je weet het nooit. De aardappel komt oorspronkelijk immers ook uit Zuid-Amerika."

Voor meer informatie:

Govert van Dis
VOF van Dis Brooijmans
Stadsedijk 32
4796 RE Oudemolen
0168 473607
dis.brooijmans@planet.nl