Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
8 april in Den Bosch:

It's the food, my friend! over duurzame vlees-/eiwitproductie

In maart is de zesdelige serie landbouw- en voedseldialogen It's the food, my friend! over de toekomst van de landbouw en ons voedsel van start gegaan (onder leiding van Felix Rottenberg). Thema's voor deze serie zijn ecologie en voedselcultuur. De vierde debatavond zal dinsdagavond 8 april in Den Bosch gehouden worden op de HAS Hogeschool.

Vernieuwers in landbouw en voedselketen (1): Duurzame vlees/eiwitproductie
De vleesketen was de afgelopen maanden vrijwel onophoudelijk in het nieuws. Paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees, voedselveiligheid die vaak niet in orde bleek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef een zeer kritisch rapport. Daarnaast is er al jaren kritiek op de import van soja uit Zuid Amerika voor onze vleesindustrie vanwege ontbossing, gentech en grootschalig gebruik van herbiciden. Niet iedereen vindt de Round Table on Sustainable Soy een bevredigende oplossing.

Op deze debatavond krijgt u inzicht in de problematiek van de vleessector, maar ook in de aanpak van vernieuwers in de keten om onze eiwitbehoefte anders en vooral duurzamer in te vullen. Hoe kunnen we productie van eiwitrijk veevoer regionaliseren? Wat zijn de kansen voor plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen? Trouwens, hoe smaken die eigenlijk?

Sprekers

Anneke Bovens, Onderzoeksraad voor Veiligheid, over risico's in de vleesketen.

Annechien ten Have, varkenshouder, over productie van lupinevarkensvlees.

Jaap Korteweg, boer en initiatiefnemer vegetarische slager over soja als eiwitbron voor vleesvervangers in Nederland.

Proeverij met onder andere lupinevarkensvlees en 'vlees' van de Vegetarische Slager.

Overige avonden

De overige avonden worden gehouden op:
  • Woensdag 23 april (Rode Hoed) over jongeren, landbouw en voedsel. Met onder andere Joris Lohman, Youth Food Movement en debat met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.
  • Vrijdag 9 mei (Wageningen/Orion gebouw) over kringlopen. Met onder andere de wereldvermaarde Amerikaanse boer Joel Salatin en hoogleraar Dierlijke Productiesystemen Imke de Boer van Wageningen Universiteit.

Organisatie

Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en Ecominds in samenwerking met de Rode Hoed

Partners

Partner voor de hele serie: Youth Food Movement.
Voor Den Bosch: HAS Hogeschool.
Voor Wageningen: Otherwise, Boerengroep en De Waard Eetbaar Landschap.
Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl

Adres en kaartverkoop

Debat 8 april: HAS Hogeschool Den Bosch, Onderwijsboulevard 221, 5223 DE.
Toegang gratis. Wel graag aanmelden via deze pagina.

Voor het debat op 23 april in de Rode Hoed: kaarten à 12 euro aan de kassa bij de Rode Hoed (7 euro met studentenkaart) of online via www.rodehoed.nl/foodfriend/

Voor de slotavond in Wageningen: 10 euro (5 euro voor studenten) aan de ingang. Passe-partouthouders gratis.

Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee (tot 19:50 uur) en proeverij na afloop.
Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open 19:00 uur).

Sponsors

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Economische Zaken, Initiatief Bewust Bodemgebruik, Rabobank, Triodos Foundation, Koppert, Eosta en Agrifirm.

Nadere informatie

www.clm.nl (ook voor verslagen drie avonden) en www.rodehoed.nl
Verder bij: Wouter van der Weijden of:
Bert van Ruitenbeek info@ecominds.nl of 06 20731016.

Hashtag: #foodfriend

Let op!

Treinstation Den Bosch is in deze periode verminderd bereikbaar vanwege werkzaamheden. Kijk voor vertrek op www.ns.nl/reizigers/reisinformatie.
Publicatiedatum: