Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland is 20% groener dan een jaar geleden

Door de zeer zachte winter tot nu toe is Nederland gemiddeld 20 procent groener dan precies een jaar geleden. Dit blijkt uit de Groenindex die De Natuurkalender en Alterra gepubliceerd hebben in de uitzending van Vroege Vogels. Vooral kale grond in bebouwd gebied (meer onkruid), duinheide en duinen met planten groter dan een meter zijn beduidend groener. De Groenindex wordt verkregen uit zeer gedetailleerde satellietmetingen. De Groenindex van loofbossen en graslanden laat verder zien dat het groeiseizoen in 2013 laat begon maar lang aanhield. In het voorjaar van 2013 lag de productiviteit zo'n 11 tot 16 procent lager dan in het voorjaar van 2012. De zomermaanden waren vergelijkbaar terwijl de productiviteit in oktober en november 2013 rond de 20 procent hoger lag dan het jaar ervoor.

Drie keer per week maken satellieten van de Disaster Monitoring Constellation (DMC) van heel Nederland gedetailleerde foto's met een resolutie van 25 bij 25 meter. Uit de opnames kan, bij afwezigheid van wolken, een Groenindex bepaald worden. Deze Groenindex bepaalt letterlijk hoe groen het oppervlak is en is een maat voor hoe hard de planten groeien. De Groenindex loopt van 0 tot 10, waarbij 10 staat voor maximale groenheid en dus productiviteit. Vanaf 15 maart 2012 zijn deze opnames beschikbaar. Het onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen UR heeft een Groenmonitor ontwikkeld waarmee de beelden die via de satelliet binnen komen, verwerkt worden tot een landdekkende kaart. Door de gegevens te combineren met landgebruikskaarten is per landgebruikstype (bijvoorbeeld loofbos, agrarische graslanden of bos in bebouwd gebied) een aparte Groenindex te bepalen.


Voorbeeld van een DMC-satellietkaart van Nederland.

Groene winter

We zitten nu midden in de winter, de minst groene periode van het jaar. De Groenindex laat echter duidelijk zien dat de planten reageren op de zeer warme winter tot nu toe. De Groenindex in januari ligt ten opzichte van december gemiddeld zo'n 15 procent hoger. Ten opzichte van precies een jaar geleden ligt de Groenindex zelfs 21 procent hoger. In de onderstaande tabel is voor elk type landbedekking de gemiddelde Groenindex in januari 2014 weergegeven. Verder geeft de tabel aan hoeveel procent de Groenindex in januari 2014 hoger ligt ten opzichte van januari 2013 en ten opzichte van december 2013. Wat opvalt is dat de Groenindex van vrijwel elk landgebruikstype in januari hoger ligt dan vorige maand of vorig jaar.

Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum: