Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieuvriendelijke batterij op basis van suiker ontwikkeld

Amerikaanse wetenschappers verbonden aan de Virginia Tech University hebben een batterij ontwikkeld die zijn energie uit suiker haalt. De ontwikkeling biedt kansen om conventionele batterijen te vervangen door een variant die veel langer energie levert en bovendien goedkoper, oplaadbaar en biologisch afbreekbaar is. De onderzoekers denken dat de nieuwe batterij binnen 3 jaar beschikbaar is voor mobiele telefoons, tablets, videospelletjes en andere elektronische apparaten. De bevindingen van het wetenschappelijk team dat de batterij ontwikkelde werden op 21 januari gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Voor de nieuwe batterij hebben de onderzoekers een synthetisch enzymatisch proces ontwikkeld om alle mogelijkheden om elektriciteit uit suiker te halen te kunnen benutten. Er wordt gebruik gemaakt van goedkope bio-katalysatoren in plaats van het dure metaal platina dat in veel conventionele batterijen wordt toegepast. Net als elke brandstofcel combineert de batterij op basis van suiker een brandstof en lucht om elektriciteit op te wekken, waarbij water het belangrijkste bijproduct vormt. De brandstof is in dit geval maltodextrine, een polysaccharide dat ontstaat bij een gedeeltelijke hydrolyse van zetmeel.

Anders dan brandstofcellen op basis van waterstof of methanol is de suikeroplossing die wordt toegepast niet explosief of brandbaar. Bovendien kan er meer energie in worden opgeslagen. Zowel de suikers als de enzymen die worden gebruikt zijn biologisch afbreekbaar. De batterij kan simpel worden bijgevuld met suiker, zoals een dat gebeurt bij printercartridges met inkt.

Bron: Virginia Tech University via AgriHolland
Publicatiedatum: