Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext maakt zich zorgen

Europese Commissie vóór toelating Pioneer's gentech maïs, Nederland ook?

 Door een uitspraak van de Europese rechter moet de EU uiterlijk op 12 februari een besluit nemen over de teelttoelating van Pioneer's gentech maïs (1507). Indien de lidstaten niet in meerderheid voor of tegen stemmen, neemt de Europese commissie zelf een besluit. De Europese commissie is vóór toelating. Nederland zal naar verwachting ook vóór toelating stemmen. Bionext maakt zich zorgen. "Met de toelating van dit gewas komt de gentechvrije maïsteelt in Europa in gevaar en voor zaadbedrijven wordt het steeds moeilijker om in Europa nog biologisch maïszaad te telen", aldus Maaike Raaijmakers van Bionext.



Er zitten ook veel milieurisico's aan deze gentech maïs, die zelf insecticide (BT) aanmaakt. Dit insecticide kan schadelijk zijn voor vlinders en motten, en er is geen onderzoek gedaan naar de effecten op insecten als bijen en andere bestuivers. Bovendien is de maïs resistent gemaakt tegen een krachtige onkruidverdelger (op basis van glufosinaat), die door de EU als zeer giftig is geklassificeerd. Tegen de Europese regels in, is er in dit geval geen risicobeoordeling gedaan naar het gebruik van deze onkruidverdelger.

Wilt u helpen om deze maïs tegen te houden? Schrijf dan nu een brief naar de Nederlandse overheid met het verzoek om tegen toelating te stemmen.

Op deze pagina vindt u een voorbeeldbrief.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: