Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verf neemt overdag UV-licht op

Lichtgevende verf kan donkere wegen veiliger maken

Een lichtgevende verf vormt de basis van een bijzondere belijning, als duurzaam alternatief voor conventionele verlichting. Inzet van de innovatie leidt tot extra veiligheid, omdat de wegmarkering weggebruikers extra houvast geeft.

Anker Stuy en Heijmans ontwikkelden respectievelijk de verf en de belijning. De organisaties werken samen om de duurzame alternatieve verlichting in te zetten.

Opname UV-licht

De lichtgevende belijning heeft een speciale verf waarmee overdag UV-licht wordt opgenomen. Dit wordt vervolgens 's avonds weer uitgestraald, tot wel twaalf uur lang. Het is een duurzame oplossing die de veiligheid bevordert; de wegmarkering geeft de weggebruiker houvast, omdat duidelijk te zien is hoe de weg loopt. Van belang is dat de verf onderdeel uitmaakt van een compleet systeem dat de veiligheid verhoogt.

Met het oog op bezuinigingsmaatregelen werd besloten dat het licht op de Nederlandse snelwegen om 21:00 uur uit zouden gaan. Automobilisten lieten daarop weten zich zorgen te maken over de veiligheid op de snelwegen, waarna Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur met een aanpassing kwam: de lichten op de autowegen blijven tot 23.00 uur aan.

De verf kan als alternatieve verlichting gelden en de veiligheid doen terugkeren, ook nĂ¡ 23:00 uur als het donker is op de snelwegen. Eerder won het innovatieve snelwegconcept 'Smart Highway', een samenwerkingsconcept van Heijmans en Studio Roosegaarde, de internationale jaarlijkse prijs INDEX: Award 2013. Met Smart Highway worden wegen verlicht met energie die eerder op de dag werd opgeslagen.

Bron: Duurzaam Gebouwd
Publicatiedatum: