Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: Biologisch vlees vervuild door dioxine

Veeteeltbedrijven van biologisch kalf- en rundvlees hebben problemen met ernstige dioxinevervuiling, aldus OFPS (het Zwitserse federale bureau voor volksgezondheid).

De overheidsorganisatie voor volksgezondheid heeft PCB, een kankerverwekkende dioxine, gevonden tijdens een inspectie van het vlees van kalveren en runderen bij één van de bedrijven.

De gemeten hoeveelheden waren zo hoog dat het vlees niet in de voedselketen mag worden opgenomen en wordt vernietigd. Het vlees is de belangrijkste inkomstenbron van de producent. Daarnaast levert het biologische veeteeltbedrijf melk van koeien.

De OFPS heeft vervolgens het vlees van ongeveer 60 willekeurige (waaronder biologische) bedrijven met melkkoeien getest in Luzern. Onder hen werd een tweede boerderij aangetroffen waarvan het vlees besmet was met dioxine. De gemeten waarden lagen 40% boven de drempel. Ook in dit geval zijn aanvullende maatregelen getroffen. De veeteelthouder wordt in de gelegenheid gesteld om de problemen op te lossen. Als dit niet lukt, mag hij geen vlees meer verkopen.


Mysterieuze besmetting

Het vreemde is dat de deskundigen deze verontreiniging niet konden verklaren. De oorsprong van de verontreiniging blijft een mysterie, die aanleiding geeft tot speculatie. Daarom is het onmogelijk op dit moment om een oplossing voor dit probleem te bieden. "We proberen te helpen, maar ondanks intensief onderzoek, zijn we niet in staat om de oorsprong van het gif te ontdekken", zegt de veterinaire kantonrechter Rolf Hanimann.

Bron: www.24heures.ch
Publicatiedatum: