Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Edith Lammerts van Bueren: "Er werden heel relevante en belangrijke vragen gesteld"

Open sfeer tijdens publieksdag bio- en GMO-aardappelproefveld

Tholen - Gisteren (donderdag 15 augustus) kreeg iedereen de gelegenheid om een proefveld met biologisch veredelde en genetisch gemodificeerde aardappelen te bekijken op het terrein van Wageningen UR. De publieksdag kon op veel belangstelling rekenen. Het proefveld hoort bij een onderzoek dat gericht is op het ontwikkelen van aardappelen met een duurzame weerstand tegen de aardappelziekte phytopthora. Dit gebeurt met behulp van twee verschillende onderzoeksaanpakken: met genetische modificatie in het project DuRPh (Duurzame Resistentie tegen Phytophthora door cisgene merkervrije genetische modificatie) en BioImpuls doet dit met behulp van biologische veredelingstechnieken.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.



Tijdens de publieksdag werd benadrukt dat de genetische modificatie helpt om sneller resistentie-genen tegen phytophthora te vinden en dat ook de bio-aardappelteelt hier baat bij heeft. "Wij maken geen gebruik van genetische modificatie, maar hebben wel veel aan de kennis over resistentiegenen die met de GMO-technieken verkregen wordt", zo gaf Edith Lammerts van Bueren van BioImpuls aan.

Edith kijkt met een goed gevoel terug op de derde publieksdag. "Er heerste een heel open en ontspannen sfeer en het is goed dat men uitgebreid de kans heeft gekregen om vragen te stellen. Vergeleken met vorig jaar werden er heel relevante en belangrijke vragen gesteld. De mensen hadden zich duidelijk goed voorbereid. We hebben ook al van verschillende deelnemers gehoord dat de onderzoekers dit keer beter op de vragen konden antwoorden. Daardoor merken we dat wij ook groeien in hoe je het maatschappelijke debat over dit soort kwesties moet voeren. Openheid is essentieel, bijvoorbeeld wanneer je nog onvoldoende kennis hebt om goed antwoord te geven op een vraag. Daar wordt dit project alleen maar geloofwaardiger door. Dit soort publieksdagen geeft ons als onderzoeker de kans om te leren hoe we over dit soort lastige kwesties moeten spreken."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

De bezoekers kregen eerst wat voorlichting in een collegezaal in gebouw Orion. Ernst van den Ende, algemeen directeur Plant Sciences Group, heette hen van harte welkom. Hij gaf aan enorm trots te zijn dat twee zeer verschillende onderzoeksaanpakken zo goed naast elkaar functioneren op één veld. Vervolgens gaf Anton Haverkort wat toelichting over het DuRPh-project en gentechnologie. Hij benadrukte dat met DuRPh geen nieuwe rassen worden gemaakt. "Wij vinden het belangrijk om openheid van zaken te geven. Daarom organiseren we voor het derde jaar op rij deze publieksdag. Dat durft niet iedereen die met GMO-technieken bezig is."


Anton Haverkort geeft toelichting in het proefveld.

Hoogleraar Biologische plantenveredeling Edith Lammerts van Bueren vertelde vervolgens meer over het BioImpuls-project. Eerst maakte ze duidelijk dat genetische modificatie geen optie is voor de biologische aardappelveredeling. "Met BioImpuls willen we door middel van kruising resistente rassen ontwikkelen. De bio-aardappelteler heeft het meest aan vroege rassen, omdat deze zo kort mogelijk aan phytophthorasporen blootgesteld worden."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Na de inleiding kregen de bezoekers een filmpje te zien. Ronald Hutten vertelde daarin alvast wat meer over het proefveld. Deze aardappelveredelaar was al voordat de DuRPh- en BioImpuls-projecten van start zijn gegaan bezig met het inkruisen van eigenschappen van wilde aardappelen in cultuurrassen.

Toen het droog was, presentator Bert Lotz werd constant van de weersomstandigheden op de hoogte gehouden, werden de genodigden per tractor en platte kar met bankjes naar de proefvelden gebracht. Op deze proefvelden staan meerdere aardappellijnen, waaronder de biologische en gentech-aardappelen, naast elkaar om de bruikbaarheid van verschillende combinaties van resistentiegenen te onderzoeken. In het veld kregen de bezoekers uitgebreid de gelegenheid om hun vragen te stellen aan de onderzoekers.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Voor meer informatie: www.bioimpuls.nl en www.wageningenur.nl/durph