Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »
Herkomst producten volledig te traceren via de website
De Commandeursmolen doet aan 'miniatuur-fairtrade'

Tholen Ė Bij De Commandeursmolen in het Zuid-Limburgse Mechelen staat lokale productie van grondstoffen voorop. De molen heeft daarom de afgelopen jaren zijn bedrijfsvoering aangepast. "Ik ben zelf opgevoed met het idee dat granen uit Amerika komen en rogge en maÔs uit ArgentiniŽ. Hier kwam echter verandering in door de invoering van importheffingen in Europa. Het slepen met granen behoort daardoor grotendeels tot het verleden. Steeds meer grondstoffen worden lokaal geproduceerd", zo licht eigenaar Raoul Schyns toe.Een mooi voordeel van de lokale grondstoffenproductie is volgens Raoul dat dit de traceerbaarheid van de producten ten goede komt, een aspect waarvoor tegenwoordig veel aandacht is. "Een goede traceerbaarheid staat bij ons voorop. We snappen dat kleinere telers vaak geen tijd en geld hebben voor uitgebreide analyses. Daarom verenigen wij in samenwerking met Agrifirm diverse kleinere akkerbouwers in een pool. Dat zorgt ervoor dat ook zij mee kunnen blijven doen."De Commandeursmolen beschikt inmiddels over een redelijke lokale productie. Ook staan er nieuwe projecten op stapel. "We zijn druk in overleg met producenten in de buurt van ons bedrijf. Er is veel interesse in Zuid-Limburg, Aken en Belgisch Limburg. We willen deze productie over een jaar of vijf/zes echt hebben staan. Ik denk dan aan zo'n 1000 ton aan grondstoffen uit de buurt van onze molen. De aankomende oogstperiode beginnen we in ieder geval met wat graan vanaf de Mergellandcorporatie. Dit project hebben wij mede-geÔnitieerd."


Bio-boerderij Kasteelhoeve Puth (Voerendaal)

'Miniatuur-fairtrade'

De Commandeursmolen gaat voor een faire prijs. "Wij betalen de boeren gegarandeerd een bepaalde prijs. De akkerbouwer, bakker en molenaar moeten er allemaal van kunnen leven. Daarom zorgen we ervoor dat onze klanten beseffen dat dit een realistische prijs is. Dit biedt alle partijen de nodige zekerheid. Ik omschrijf onze manier van werken altijd als 'miniatuur-fairtrade'."
 
Raoul wil met deze werkwijze ook specifieke verzoeken van klanten kunnen beantwoorden. "We kunnen echt voor hen op zoek naar een bepaalde graansoort." De Commandeursmolen speelt in op vragen van klanten. Een voorbeeld daarvan is de Oranje Bloemmix. "Dit is een leuk product voor rondom de troonswisseling. Met deze basisbloem kan je deftig oranje brood maken, maar ook pannenkoeken en suikerbrood. Speciaal voor dit product hebben we oranje meelzakken laten maken."
 

Traceerbaarheid

De traceerbaarheid van producten is optimaal geregeld bij De Commandeursmolen. Klanten kunnen via de website per product exact de herkomst van grondstoffen achterhalen. Ook kan men eenvoudig uitgebreide analyses downloaden. Dat is echt ideaal. Onze klanten laten deze lijsten ook zo bij Skal-controles zien. Dit systeem betekent  een sprong voorwaarts. De klant beschikt ook over een uitgebreide bestelhistorie, hierdoor kan men de hele herkomst van de granen traceren." Ook consumenten kunnen via de website van De Commandeursmolen informatie over de producten inwinnen (herkomst, allergenen, voedingswaarden). "Dit alles is het resultaat van een jarenlange investering. We zijn hier wel een jaar of vijf/zes mee bezig geweest."

Voor meer informatie:

Raoul Schyns
De Commandeursmolen
Hoofdstraat 105
6281 BC Mechelen
043 4551220
info@commandeursmolen.nl
www.commandeursmolen.nl

Publicatiedatum: 18-4-2013
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.biojournaal.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-12-2017 Biologische speculaas het hele jaar door
4-12-2017 Thedinghsweert koekjes - met zorg gebakken
1-12-2017 Bietenbrownie en wortelmuffin tegen voedselverspilling
17-11-2017 Exclusief in BelgiŽ: bio-marsepein van HygiŽna
16-11-2017 Bakkerij Hardeman heet nu 'Gerard & Suus'
10-11-2017 Bezorgservice Bready: brood 's nachts besteld, 's ochtends in huis
9-11-2017 Nieuw: biologische pompebledbroodjes uit Friesland
6-11-2017 Nieuw bij Natudis: Ranson Bierbroodmixen
3-11-2017 Wethouder Het Bildt krijgt eerste Fairtrade Suikerbrood van Eko Bakkerij Bolhuis
12-10-2017 Twee Great Taste Awards voor bio-kaasbiscuits Buiteman
27-9-2017 Voormalige natuurvoedingswinkelier begint banketservice
25-9-2017 Afbakbroodjes en baguettes nieuw merk Slooow in het schap
21-8-2017 Mobiele houtoven: geen ambacht, maar kleinkunst
18-8-2017 Oogst bio-granen bijna afgerond
9-8-2017 Nieuw: gluten- en suikervrije bakmixen van Nutridia
8-8-2017 De Picknick-Kar is klaar voor markten en evenementen
21-7-2017 TerraSana presenteert kleurrijke vernieuwde broodlijn
5-7-2017 Historische relatie Korenmolen en biobakkerij in ere hersteld
23-6-2017 Omzet bio-brood in servicesupers stijgt ruim een kwart in 2016
19-6-2017 Biologisch zuurdesembrood uit Eindhoven: Het Hoevebroodt

 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
code
Voer bovenstaande code in *