Er staat een nieuwe generatie telers klaar om het bedrijf van hun ouders over te nemen. Zoals Gerrit Marsman junior, van Eko-boerderij De Eerste. Voor René Oosting, hoofd inkoop AGF bij Ekoplaza, is dit de ultieme bevestiging dat ze het goed doen, zo schrijft Ekoplaza. "Deze jonge mensen hebben er vertrouwen in om het bedrijf voort te zetten. Ze zien dat we gaan voor langetermijnrelaties, persoonlijk contact, korte lijntjes en het feit dat ze er niet alleen voor staan."
Koolstofboer
Gerrit heeft het gemengde bedrijf uit de Noordoostpolder overgenomen van zijn vader, Gerrit Marsman senior. Onlangs heeft hij er een stuk grond van de buurman bijgekocht dat hij aan het omschakelen is naar bio. René weet nog goed hoe het eruit zag voordat Gerrit het had overgenomen: "Tussen de twee percelen stond een bomenrand. Aan de kant van Gerrit was de grond mooi luchtig en vol humus. Het verschil met de andere kant was enorm. Het bodemleven moet daar echt weer worden opgebouwd. Het organische stofgehalte moet omhoog zodat de bodem weer gezond wordt en CO2 kan vasthouden."
Dankzij het koolstofboerenprogramma kunnen Ekovrienden Eko's doneren aan Gerrit. Hiermee kan hij de bodem stap voor stap weer herstellen. Zoals met de toevoeging van compost die hij zelf maakt van maaisel uit natuurgebied Weerribben-Wieden. Maar ook door middel van groenbemesters, aanplant van bomen rondom de akker en door de koeien regelmatig over de akker te laten grazen.
Ontwikkelen doen we samen
De kracht van familiebedrijven is het mooiste dat er is: die onuitputtelijke drive om een bedrijf vitaal te houden en mee te bewegen met alle uitdagingen. Daarvoor heeft een teler kennis nodig van de markt. En andersom geldt dat ook. René vertelt: "Laatst hebben we amen met Gerrit de little gem sla volledig onder de loep genomen. Welk ras is het meest geschikt voor deze grond? Hoe kunnen we het onderdeel maken van het teeltplan? Hoe zorgen we voor voldoende beschikbaarheid? Welke verpakking heeft dit product nodig? Voor het eerst heb ik een serieuze sla-proeverij meegemaakt. De verschillen die je proeft als je alle soorten na elkaar probeert! En daar is Gerrit vervolgens mee aan de slag gegaan. Hij heeft er zelfs een speciale verpakkingsmachine voor aangeschaft waarmee hij een betere prijs voor zijn product krijgt en die hem minder afhankelijk maakt. Zo'n investering kun je alleen doen als je kunt vertrouwen op de samenwerking."
Doen waar je energie van krijgt
Ekoplaza neemt alles af. Ook als de oogst een keer tegenzit. Maar ook als gewassen een maatje meer of minder hebben zijn ze welkom. Van grote pompoenen maken ze pompoenblokjes. En daar krijgt de teler gewoon dezelfde prijs voor als voor de andere pompoenen die hij levert. Een paprika met een afwijkende vorm, uit de kluiten gewassen zoete bataten, fruit met hagelschade; ze nemen het allemaal af en zoeken er een passende oplossing voor. Zoals verwerking tot sap. "Telers kunnen op ons vertrouwen. En daardoor zijn er gelukkig nog veel meer jonge bioboeren die vertrouwen hebben in de toekomst. Zoals Jäel, de zoon van Gert van Brakel. Hij vindt het ontzettend leuk om te experimenteren met nieuwe rassen. En dat enthousiasme willen wij zeker niet afremmen. Daarom vind je ieder jaar weer nieuwe producten bij ons in de winkel, zoals snackkomkommers, pepertjes in alle kleuren, okra en verschillende rassen sperziebonen uit de koude kas", aldus het team van Ekoplaza. Jaël weet er wel raad mee: "Als we alleen maar telen wat we altijd al telen zou het maar saai worden, toch?"
Voor meer informatie:
Ekoplaza
[email protected]
www.ekoplaza.nl