Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Met teelt in kas vaker zelf vers zeewier oogsten”

Droger voor zeewier draait graag voor andere producten

Tholen - Jaarlijks in april/mei oogst de Dutch Seaweed Group in één keer tonnen zeewier uit de Oosterschelde. Zeewieren hebben een seizoenscyclus, dus vaker vers oogsten gaat (helaas) niet. Bij productie in een kas kan dit wel. De Zeeuwse zeewierspecialisten zijn daarom druk bezig de combinatie tussen zee- en landgebonden zeewierproductie te maken. Ondertussen is drogen (of pekelen) van geoogst zeewier een uitkomst om de houdbaarheid van zeewier te verlengen. Voor drogen is sinds een half jaar een nieuwe state-of- the-art droger operationeel.

"Dagelijks kunnen we een ton zeewier drogen, maar dat doen we niet het hele jaar door", legt general manager Alwin Kool uit. "We bieden daarom graag onze droger ook aan voor het drogen van andere producten, zoals andere zeegroenten, maar ook kruiden of zelfs paprika's."


Blik in de nieuwe droger in Yerseke

Nieuwe droger
Het drogen van zeewier doen ze bij het fusiebedrijf, waar begin 2023 de krachten zijn gebundeld met Seaweed Tech, al langer. Een eerdere droogmachine werkte echter niet optimaal. "Daarvoor hebben we leergeld betaald. Dit is een heel ander systeem, waarvoor we al onze kennis en ervaring hebben gebruikt."

De droger staat in de fabriekshal in Yerseke waar ook de verdere zeewierverwerking plaatsvindt. Daarin vindt het droogproces plaats. "Een condensheater blaast van de ene kant van een container door een wand in het midden de hete lucht heen. Aan de andere kant halen we het vocht uit het product, waarbij we de warmte in de container houden en het energieverbruik hierdoor zeer laag houden."


Alwin (rechts) bij een lijn om zeewier te wassen en blancheren voordat het de droger ingaat

Vraag vanuit andere producten
Het aanbieden van de droger aan externe partijen zou voor Dutch Seaweed Group een win-win zijn. "Het beter benutten van deze energiezuinige droger die anders een deel van het jaar stilstaat, is het doel. Hierdoor hoeven opdrachtgevers zelf niet te investeren in deze techniek. We krijgen ook regelmatig de vraag van andere partijen hoe het eigenlijk met onze droger stond."

Hoewel de markt voor zeewierproducten groeit, is het namelijk nog niet zo dat er al jaarrond zeewier gedroogd wordt. "Zo hebben we bijvoorbeeld al weleens zeekraal gedroogd voor een relatie van ons."

Combinatie zeewater en kas
Tweeënhalf jaar geleden, vlak voor de fusie met Dutch Seaweed Group, was Alwin samen met zijn compagnon Michel Trommelen al eens in het nieuws vanwege de zoektocht naar een kas. Die zoektocht, blijkt nu eindelijk resultaat op te hebben geleverd. "De zoektocht naar de combinatie kas en zeewater is niet makkelijk gebleken. We kregen veel reacties en hebben ook veel potentiële kandidaten gesproken, maar de koppeling van grootschalig gebruik van zeewater aan een kas bleek telkens een te grote uitdaging."

Tot nu, zo blijkt. "We hebben ons oog laten vallen op een kas in het havengebied van Oostende, in België. Daar willen we een grotere pilot gaan draaien dan we tot nu toe hebben kunnen doen. Op dit moment zijn we wel al op kleine schaal landgebonden zeewier aan het kweken in Kamperland. Samen met een gelijkgestemde partijen, en met subsidie uit een Nederlands-Belgische fonds, willen we stapsgewijs nu toch gaan opschalen."


Landgebonden zeewierproductie in Kamperland

Versmarkt
Dutch Seaweed Group hoopt komende maand duidelijkheid te hebben over de subsidie. "Daarna kunnen we snel gaan draaien en willen we ook landgebonden operationeel zijn." Dat laatste brengt ook de stap naar de versmarkt dichterbij. "Daarvoor moeten we namelijk vaker kunnen oogsten dan we nu uit zee kunnen." Los van het ingevroren of gedroogde product is er al wel een stapje richting versmarkt gezet. "We leveren al ingezouten product aan een handelsbedrijf. Dat product is daarmee drie maanden houdbaar."

Er zit veel ontwikkeling in de zoute landbouw. "De kweek van microalgen loopt daarbij wel nog voor op de kweek van zeewier, waarbij je ook productie van microalgen in zoet water hebt."


Zeewierteelt op de Oosterschelde

Voor meer informatie:
Alwin Kool
Dutch Seaweed Group
[email protected]
www.dutchseaweedgroup.com