Herenboeren bestaat 10 jaar en dit vieren ze met een reeks Open Dagen. In die tien jaar zijn er 21 Herenboerderijen opgericht. Van Drenthe tot Limburg en van Rotterdam tot Enschede eten al meer dan 9000 'Herenboeren' van hun eigen coöperatieve boerderij. De organisatie heeft grootse plannen, zo is het doel minstens 75 Herenboerderijen in 2030.
Open Boerderij Dagen van 25 mei – 9 juni
Om dit heuglijke feit te vieren openen bijna alle Herenboerderijen hun deuren in een reeks Open Dagen tussen 25 mei en 9 juni. Op de Open Dagen worden leuke kinderactiviteiten aangeboden zoals boerderijspeurtochten, bodembeestjes zoeken, de varkentjes in de modderpoel begroeten, gerechtjes van heuse kinderkoks proeven en meer.
Tijdens de rondleidingen voor de volwassenen vertellen de Herenboeren wat er verbouwd wordt op de Herenboerderij en hoe ze te werk gaan zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook ontdekken bezoekers hoe de biodiversiteit en het bodemleven bevorderd worden en kunnen ze de dieren, die lekker op het land lopen, van dichtbij bekijken.
Op naar 75 Herenboerderijen
Met haar snel groeiende landelijke netwerk van boerderijen toont Herenboeren aan dat de productie van het dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Herenboeren ziet grote kansen voor deze coöperatieve boerderijen waarbij de leden (burgers) zowel eigenaar, ondernemer, producent én consument zijn. Het doel is minstens 75 Herenboerderijen in 2030.
Initiatiefnemer en bestuurder-directeur Geert van der Veer van Herenboeren Nederland: "Herenboeren wil alle burgers in Nederland in staat stellen zich te verbinden met zijn of haar voedsel en mee helpen landbouwgrond gezond te maken, biodiversiteit te herstellen en natuur te behouden voor de generaties na ons. Herenboeren doet dat door de oprichting en ondersteuning van zoveel mogelijk natuurgedreven Herenboerderijen. Maar we gaan verder dan dat. De landbouwcrisis is óók verbonden aan onze biodiversiteitscrisis, de uitdagingen omtrent water in Nederland, de milieu- en klimaatproblematiek én zelfs onze gezondheidscrisis. We moeten dit integraal aanpakken met elkaar en het begint bij de bodem."