Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Anders aangepakt met bredere stroken en gewasgroepen"

Boerderij Zonnegoed over op strokenteelt

Tholen - Op boerderij Zonnegoed in Ens zijn de plantuien de grond in gegaan. Het eerste gewas van een nieuw seizoen is altijd bijzonder, maar dit jaar is het nog eens extra spannend. Het bedrijf gaat namelijk over van telen in monocultuur naar strokenteelt en uiteindelijk ook agroforestry.

"De plantuien hebben we er nu in zitten", vertelt Joost van Strien. "Het is vooral nu een enorme puzzel om het van het oude naar het nieuwe systeem te krijgen en de gewassen goed in te passen in de rotatie. Dat is eigenlijk het ingewikkeldste."

Joost noemt het een heel mooie stap en de reacties zijn positief. "Het grappige is dat veel mensen dachten dat we al aan strokenteelt deden. Kennelijk verwacht men van ons dat we dit soort dingen doen. Een paar jaar geleden hadden we een stuk van 2 hectare in 3 meter brede stroken liggen, met alle gewassen door elkaar heen. Dit had wat nadelen. Daarom hebben we het nu anders aangepakt met bredere stroken en gewasgroepen. We hebben de gewassen die elkaar negatief beïnvloeden uit elkaar gehaald. De bredere stroken maken het ook een stuk efficiënter." In het teeltplan verandert relatief weinig, geeft Joost aan. "We verdelen het alleen over meerdere percelen."

Er liggen overigens nog meer plannen. "We gaan op termijn ook agroforestry stroken aanleggen. Dat vind ik nog wel het spannendste deel van het plan. Dit betekent namelijk dat we zo'n vijftien procent van de oppervlakte een aantal jaar uit de akkerbouwrotatie halen. Op dit stuk grond gaan we meerjarige planten en struiken en mogelijk ook kruiden zetten, die in de eerste jaren nog niks opbrengen. Hiervoor moeten we eerst een goed plan maken." Uiteindelijk moet dit alles naar een robuust, klimaatbestendig teeltsysteem met een hoge natuurwaarde leiden.

Voor meer informatie:
Joost van Strien
Zonnegoed
Oud Emmeloorderweg 34
8307 RA Ens
06 17234866
info@noshitfood.nl
www.noshitfood.nl