Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Moties tegen patentering zaadgoed lijken kansrijk om tot een meerderheid te komen"

In het Tweeminutendebat Tuinbouw, Visserij en Biotechnologie vanmorgen in de Tweede Kamer zijn meerdere moties ingediend met betrekking tot de patentering van zaadgoed. Aanstaande dinsdag 19 maart zijn de stemmingen.

Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter: "Vandaag zijn in de Tweede Kamer drie moties ingediend om patentering van zaadgoed te voorkomen. Deze moties lijken ondanks verzet van Minister Adema toch kansrijk om tot een meerderheid te komen. Volgende week volgt stemming. Daarna nog afwachten wat er verder gebeurt. De Minister heeft zich qua uitvoering van Kamermoties nog weinig aan ons democratisch stelsel gelegen laten liggen. De vraag is hoe lang dat nog geaccepteerd wordt en of dit mogelijk een onderwerp is waar de Tweede Kamer zal doorpakken."

Ook Grietje Raaphorst benadrukt namens Nordic Maize breeding het belang van een gedegen besluitvoering rond de patentering van zaadgoed: "Patenten op ons voedsel zijn een bedreiging voor de (bio)diversiteit en zijn daarmee een bedreiging voor onze voedselzekerheid."

De betreffende moties:

Tjeerd de Groot verzoekt de regering zich in de de Europese raad actief in te zetten om de reikwijdte van het octrooirecht te beperken voor producten verkregen met nieuwe genomische technieken, door deze producten uit te sluiten van octrooieerbaarheid, of de werking van octrooirechten van plantaardig materiaal te beperken. Ines Kostić pleit er voor om niet in te stemmen met het commissievoorstel over nieuwe genomische technieken voordat het onderzoek naar de impact op boeren en kleine veredelaars is afgerond en de resultaten zijn meegewogen. Rosanne Hertzberger & Wim Meulenkamp verzoeken de regering zich ervoor in te zetten dat de Europees Patenten Organisatie, conform de positie van de Europese Raad, de nieuwe verordening dusdanig interpreteert dat er noch op conventioneel, noch op met door genetische technologie geïntroduceerde eigenschappen patenten kunnen worden verleend.

Publicatiedatum: