Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement stemt in met Natuurherstelwet

Het Europees Parlement heeft dinsdag 27 februari ingestemd met de Natuurherstelwet. Op grond van de nieuwe wet moet de EU uiterlijk in 2030 minstens 20% van het land en de zee herstellen en uiterlijk in 2050 alle aangetaste ecosystemen.

Dankzij de natuurherstelwet van de EU, die reeds werd overeengekomen met de EU-landen, zullen aangetaste ecosystemen in alle EU-landen worden hersteld. De nieuwe wetgeving moet ook helpen de klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen van de EU te verwezenlijken en de voedselzekerheid te verbeteren.

Om de algemene EU-doelstellingen te halen moeten de EU-landen ten minste 30% van de habitats in slechte staat die onder de nieuwe wet vallen (van bossen, grasland en wetlands tot rivieren, meren en koraalvelden) uiterlijk in 2030 herstellen. In 2040 moet dat zijn uitgebreid tot 60% en in 2050 tot 90%. In overeenstemming met het standpunt van het Parlement moeten de EU-landen tot 2030 prioriteit geven aan Natura 2000-gebieden. Zodra een gebied weer in goede staat verkeert, moeten de EU-landen erop toezien dat het niet opnieuw aanzienlijk achteruitgaat. De EU-landen zullen ook nationale herstelplannen moeten vaststellen waarin ze beschrijven hoe ze deze doelstellingen willen bereiken.

Landbouwecosystemen
Om de biodiversiteit in landbouwecosystemen te verbeteren, zullen de EU-landen vooruitgang moeten boeken op het gebied van twee van de volgende drie indicatoren: de graslandvlinderindex, het aandeel landbouwgrond met landschapselementen met een grote diversiteit en de voorraad organische koolstof in minerale bodems onder bouwland. Verder moeten er maatregelen worden genomen om de akkervogelindex te verhogen. Vogels zijn namelijk goede indicatoren voor de algemene toestand van de biodiversiteit.

De EU-landen moeten uiterlijk in 2030 ten minste 30% van de ontwaterde veengebieden herstellen, waarbij minstens een kwart moet worden vernat. Op zijn laatst in 2040 moeten ze zelfs 40% van al deze gebieden herstellen en uiterlijk in 2050 de helft ervan, waarbij dan ten minste een derde moet worden vernat. Het herstel van ontwaterde veengebieden is namelijk een van de meest kosteneffectieve manieren om de uitstoot in de landbouwsector te verlagen. Vernatting blijft vrijwillig voor boeren en particuliere grondeigenaren.

Op vraag van het Parlement is in de wet ook een noodrem opgenomen, zodat streefcijfers voor landbouwecosystemen onder uitzonderlijke omstandigheden kunnen worden opgeschort als de voedselproductie voor consumptie in de EU er ernstig door in het gedrang komt.

Andere ecosystemen
Met deze wet moeten verschillende indicatoren in bosecosystemen in een gunstige richting evolueren en moeten drie miljard bomen worden bijgeplant. Verder zullen de EU-landen van ten minste 25 000 kilometer rivieren weer vrij stromende rivieren moeten maken en ervoor moeten zorgen dat er geen nettoverlies is in de totale nationale oppervlakte van de stedelijke groene ruimte of de stedelijke boomkroonbedekking.

"Belangrijke dag"
Na de stemming zei rapporteur César Luena (S&D, ES): "Vandaag is een belangrijke dag voor Europa: naast de natuur beschermen en behouden, gaan we deze ook herstellen. De nieuwe wet zal ons ook helpen om veel van onze internationale milieuverplichtingen na te komen. Dankzij de verordening zullen we aangetaste ecosystemen herstellen, waarbij we rekening zullen houden met de landbouwsector, omdat we de EU-landen flexibiliteit bieden. Ik wil graag de wetenschappers bedanken voor het leveren van wetenschappelijk bewijs en voor hun strijd tegen klimaatontkenning, en ik wil de jongeren bedanken omdat ze ons eraan herinneren dat er geen planeet B en ook geen plan B is."

Volgende stappen
Het akkoord, waarover met de EU-landen overeenstemming is bereikt, werd goedgekeurd met 329 stemmen voor, 275 tegen en bij 24 onthoudingen.

Nu is nog de goedkeuring van de Raad nodig, waarna de wet in het Publicatieblad van de Europese Unie verschijnt en twintig dagen later van kracht wordt.

Publicatiedatum: