Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vrijhandelsovereenkomsten bieden kansen voor landbouw- en voedingssector"

In een studie naar de mogelijke gevolgen van 10 vrijhandelsovereenkomsten die onlangs zijn gesloten of waarover momenteel wordt onderhandeld wordt bevestigd dat de handelsaanpak van de Europese Unie nieuwe commerciële kansen biedt voor Europese exporteurs van landbouw- en voedingsproducten. Het aangaan van preferentiële handelsbetrekkingen zorgt voor diversificatie van de invoerbronnen, waardoor de veerkracht van de toeleveringsketens voor voeding van de Europese Unie wordt verbeterd.

De ontwikkeling van nieuwe markten via handelsverdragen zal de positie van de Europese Unie als 's werelds grootste exporteur van landbouw- en voedingsproducten helpen consolideren: in 2022 bedroeg de positieve handelsbalans van de Europese Unie voor deze producten 58 miljard euro. Uit een recent verslag over diversificatie in de handel in deze producten blijkt dat de positie van de Europese Unie als 's werelds grootste exporteur en een van de grootste importeurs handelsverdragen met derde landen mogelijk maakt.

In studie van het Joint Research Centre van de Europese Commissie is gekeken naar de overeenkomsten met Australië, Chili, India, Indonesië, Maleisië, Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Mexico, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen en Thailand. Het zijn overeenkomsten waarover momenteel wordt onderhandeld of die zijn gesloten maar nog niet ten uitvoer zijn gelegd.

De waarde van de uitvoer van landbouwvoedingsmiddelen zou in 2032 naar schatting met een bedrag tussen 3,1 miljard en 4,4 miljard euro toenemen door deze 10 handelsovereenkomsten. Naar verwachting zullen er handelsmogelijkheden ontstaan voor zuivel, wijn en andere dranken en verwerkte producten. In rundvlees, schapenvlees, pluimvee, rijst en suiker ontstaat naar verwachting extra concurrentie. Dat is een pleidooi voor de huidige aanpak om gevoelige sectoren systematisch te beschermen met tariefcontingenten. Dit essentiële instrument in handelsovereenkomsten kan mogelijke marktverstoringen helpen beperken en zo bescherming bieden aan boeren en voedingsproducenten in de Europese Unie.

Er is tevens gekeken naar de gevolgen voor de Europese landbouw van de handelsovereenkomsten die het Verenigd Koninkrijk onlangs heeft gesloten met Australië, Nieuw-Zeeland. De verwachting is dat deze handelspartners een deel van de aandelen van producenten van de Europese Unie op de Britse markt zullen verwerven. Het effect zal echter beperkt zijn en de Europese Unie zal naar verwachting nog steeds tot de belangrijkste leveranciers van het Verenigd Koninkrijk behoren. Niettemin worden effecten verwacht voor sectoren als rundvlees, wijn en andere dranken, verwerkte voedingsmiddelen, zuivel en schapenvlees.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: