Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harald Smeets, Vette & Verhaart: "Qua ruimte en voedsel voor mosselen is er geen verschil"

'Keuringsdienst van waarde' duikt in de biologische mosselen

De uitzending van de 'Keuringsdienst van waarde' draaide gisterenavond om bio-mosselen. Hoe biologisch zijn de mosselen die bij de natuurvoedingswinkels verkrijgbaar zijn? Of hoezeer niet? Een mossel wordt toch gewoon uit zee gevist? In het inleidende fragment kwamen meteen de biologische mosselen van Vette & Verhaart in beeld, die vorige week ook voor het eerst op de Biofach gepresenteerd werden.

Voor meer inzicht begeeft de Keuringsdienst zich naar het Zeeuwse Yerseke, de 'Mosselhoofdstad' van Europa. Biologisch mosselkweker Harald Smeets laat het zien op perceel 307 (vanaf 8:10). Harald: "Dit is een bewaarperceel, een soort nat pakhuis, waar we de mosselen bewaren voor verdere verwerking, zoals schoonmaken. We kweken ze in het Waddengebied en de Oosterschelde." Het verschil met gewone mosselen? Volgens Harald zit het in het keurmerk: "Qua ruimte en voedsel voor mosselen is er geen verschil. Bij biologische mosselen is de hele productieketen, van de visser tot aan de logistiek, gecertificeerd."

Bruno Govaert en Michiel Vonk vorige week op de Biofach.

Een biologisch keurmerk aanschaffen is voldoende
Ook Mariken de Bruijn van Skal Biocontrole komt aan het woord. Zij wordt gevraagd om het verschil tussen biologische en gangbare mosselen uit te leggen. "Biologische en gangbare mosselen verschillen niet wezenlijk van elkaar. Dus dat is wel een bijzonder format, ja. Het geval in Nederland is dat de omstandigheden in de Oosterschelde en de Waddenzee zo goed zijn dat alle mosselkwekers aan de bio-wetgeving kunnen voldoen, als ze zich laten certificeren. De hele sector zou zich voor certificatie en dan hoeven ze niet iets wezenlijks te veranderen om allemaal hun mosselen biologisch te kunnen noemen."

Mosselvisser Martin Quak voegt toe: "In Nederland betaal je voor het keurmerk. Terwijl in principe elke mossel een biologische mossel is. Eigenlijk is het gebakken lucht."

Schoonvegen van natuurgebieden
Volgens ecoloog Wouter van der Heij heeft de intensieve – en dus ook biologische -mosselkweek weinig van doen met 'respect voor de natuur': "De Waddenzee is werelderfgoed. De mosselkwekerij is te intensief. Als de overheid een kweekperceel aanwijst, wordt de bodem vaak letterlijk schoongeveegd. Dat is bevorderend voor de kweek. Alleen gebeurt dit wel in een natuurgebied, wat blijvende onderwatereffecten heeft."

Reactie vanuit Vette & Verhaart
Biojournaal heeft Vette & Verhaart om een reactie gevraagd. Het bedrijf kwam met het volgende statement:

Interessante discussie over biologische mosselen. Goed dat er aandacht is voor dit mooie 100% biologische product! Wij werken dagelijks hard aan het verduurzamen van het proces rondom mosselen. Zo vervingen we de verpakking door een recyclebare verpakking met 95% minder plastic, zijn de mosselen dubbel gewassen met de beste kwaliteit gezuiverd Oosterschelde water, zijn de porties afgestemd op een andere eetwijze van de mossel (als ingrediënt bij bijvoorbeeld je pasta of rijst of tapas).

En ja... wij zijn 100% bio-gecertificeerd. Vinden we belangrijk ook. We volgen de strikte Europese regelgeving en dat de zorg voor biodiversiteit hier een belangrijk onderdeel uitmaakt met betrekking tot waterkwaliteit en traceerbaarheid en afstand product naar markt. Recent WUR onderzoek geeft een goed beeld – zie 'wie echt duurzaam en gezond wil eten zou Nederlandse mosselen moeten eten'. Bij ons weet je dat het zo is door onze bio-certificering, dat staat echt ergens voor. De WUR is niet alleen in deze conclusies. Bij ons Mosselfeestje za je altijd kunnen genieten van mosselen van 100% Nederlandse bodem, geen mix met buitenlandse mosselen zonder certificering.

Jammer dat het niet juist is uitgelegd…

Onze 2 kilogram bak BIO standaard mosselen kosten haast niets meer dan de reguliere mosselen in de winkels. Daarnaast hebben we ook nog 10 kilogram bakken voor de professionele afnemers, die zijn logischerwijs nog iets goedkoper per kilogram.

Het Mosselfeestje is niet enkel biologisch, maar is een innovatie op gebied van duurzaamheid en convenience:

  • Verpakking is gemaakt van suikerriet, 95% minder plastic
  • Mosselen zijn dubbel gewassen, je hoeft ze niet meer te spoelen en zijn direct te gebruiken
  • Een gemak in de keuken, zo in de pan te wokken of direct in de magnetron te stomen
  • No Food Waste, een kleinere 550 grams verpakking, geschikt voor 2 personen in plaats van een 2 kilogram bak

Klik hier om de aflevering te bekijken.

Publicatiedatum: