Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
29 februari Warmonderhof Avondklas over andere eigendomsvormen, met Wouter Kamphuis

Hoe begin je zonder geld een landbouwbedrijf?

Beluister het verhaal van Wouter en Kathinka Kamphuis, die in 2009 op een creatieve manier hun eigen boerderij begonnen: 't Leeuweriksveld in Emmen. Met steun van klanten en sympatisanten en hun zelf opgerichte stichting Mensen voor de Aarde realiseerden zij deze biodynamische boerderij met abonnementenverkoop en een boerderijwinkel. Zij zien het wettelijk afschaffen van de handel in grond als dé cruciale voorwaarde voor het gezond worden van de hele Nederlandse landbouw, en vertellen graag hoe zij daarvoor alvast de eerste stappen hebben gezet. Avondklas 29 februari 19.30 uur, Warmonderhof Dronten.

Wouter en Kathinka Kamphuis op hun boerderij 't Leeuweriksveld Emmen.

In Nederland is het momenteel zo dat, wie boer wil worden, ofwel een boerderij moet erven ofwel veel geld moet meebrengen. Het is aan ons allemaal om hier verandering in te brengen, vinden Wouter en Kathinka Kamphuis. "In de gezonde samenleving van de toekomst moet elke goede boer op grond van zijn capaciteiten aan een boerderij kunnen komen en daarmee een goed inkomen verwerven."

't Leeuweriksveld is een gemengd biodynamisch bedrijf op zes hectare grond, met als zwaartepunt de teelt van vollegrondsgroente voor abonnementen en boerderijwinkel. De door Wouter en Kathinka opgerichte stichting Mensen voor de Aarde is eigenaar van de helft van de grond, en zal de rest van de boerderij ook verwerven. Inmiddels zijn nog drie andere projecten aangesloten bij Mensen voor de Aarde.

Grond ontdoen van financiële waarde
Tijdens de avondklas van 29 februari vertelt Wouter hoe hij en zijn vrouw hun samenleving van de toekomst zien, en hoe dit financieel gerealiseerd kan worden. Hun stichting Mensen voor de Aarde heeft twee 'negatieve' doelen. Ten eerste: grond aan het handelsverkeer onttrekken en afwaarderen naar nul euro. Ten tweede: zichzelf zo spoedig mogelijk overbodig maken. Wouter ziet het wettelijk afschaffen van de handel in grond als dé cruciale voorwaarde voor het gezond worden van de hele Nederlandse landbouw. Landbouwgrond kan dan alleen nog tijdelijk eigendom worden van diegene die op dat moment de beste boer is voor die plek.

Door het zo aan te pakken, zal Nederland er minstens 400.000 boeren bij krijgen, die zonder uitzondering goede landbouw bedrijven, en die allemaal ongeveer het gemiddelde inkomen per uur verdienen. Op dit moment is dat in Nederland 45 euro.
"Zolang de staat het nog niet doet, zullen wij het zo goed mogelijk zelf moeten realiseren. Uiteindelijk moet het eigendomsrecht fundamenteel vernieuwd worden: in een gezonde economie kan alleen aan werkelijke inspanningen van mensen een prijskaartje hangen", aldus Wouter.

Aanmelden vooraf
Voor de avondklassen is het nodig om vooraf aan te melden. Dit kan via deze pagina. Voorafgaand aan de avond ben je van harte welkom om 18.00 uur voor een voedzame avondmaaltijd in de Hofzaal van Warmonderhof. Onze koks bereiden eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch. De avondklas zelf start om 19:30 uur en vindt plaats in de Hofzaal: Wisentweg 12 in Dronten.

Waardebepaling achteraf
Warmonderhof Avondklassen zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, zorg, voeding, antroposofie en ondernemerschap. De avondklassen worden gehouden voor boeren, burgers en studenten. Avondklassen werken met het betaal-wat-je-het-waard-vindt-concept.

Publicatiedatum: