Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Boer-, milieu- én diervriendelijker, een gedeelde uitdaging!'

Dierenbescherming zoekt kandidaten Deltaplan Veehouderij Awards

De Dierenbescherming is op zoek naar koplopers op het gebied van diergerichte, duurzame veehouderij voor de uitreiking van de Deltaplan Veehouderij Awards. Die awards, waarmee de Dierenbescherming bedrijven in het zonnetje zet die het Deltaplan Veehouderij aanjagen, worden op maandag 3 juni voor de derde keer uitgereikt.

Het thema van de Deltaplan Veehouderij Awards van 2024 is 'Boer-, milieu- én diervriendelijker, een gedeelde uitdaging!' en de Dierenbescherming zoekt naar veehouderijen en andere initiatieven die voor de troepen uitlopen.

Transitiepaden
Het Deltaplan Veehouderij heeft 4 routes naar een diergerichte, duurzame veehouderij.
Deze zogenaamde transitiepaden staan centraal bij de awards. Voor ieder pad kiest een vakjury uit alle inzendingen drie genomineerden, en vervolgens één winnaar. De transitiepaden zijn:

  1. Diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij - Dieren zijn sterk, weerbaar en kunnen hun natuurlijke gedrag vertonen. Ze gaan zo min mogelijk op transport en elk dier krijgt toegang tot een uitloop of wei.
  2. Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren - Consumenten gebruiken veel minder dierlijke producten. Voor het vees, de zuivel en de eieren die ze nog wel gebruiken betalen ze een eerlijke prijs.
  3. Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie - De veehouderij werkt in korte vaste ketens. Dit zorgt voor betere afspraken, eerlijke prijzen voor de boer en meer transparantie over waar producten vandaan komen.
  4. Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio - De veehouderij produceert duurzame meerwaardeproducten voor de Noordwest-Europese markt zodat investeringen in onder andere dierenwelzijn vermarkt kunnen worden.

De Dierenbescherming is op zoek naar initiatieven, innovaties of bedrijven die:

  • Integrale duurzaamheid nastreven, dus goed zijn voor dier, boer en milieu;
  • Onderscheidend zijn, en inspirerend voor anderen in en rondom de veehouderij/het voedselsysteem;
  • (In potentie) veel impact hebben;
  • Bij voorkeur zo recent mogelijk zijn;
  • Bij voorkeur al in de praktijk gebracht zijn.

Prijzen
De awards worden uitgereikt tijdens het Deltaplan Veehouderij Event en de winnaars van de awards krijgen, naast de eer om Deltaplan Veehouderij Winnaar 2024 te zijn, een geldprijs van 5000 euro – mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds. Daarnaast wordt er van iedere winnaar een korte professionele bedrijfsvideo gemaakt waarin het bedrijf of initiatief wordt uitgelicht.

Aanmelden kan tot 8 maart via deze link en de uitreiking vindt plaats in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Publicatiedatum: