Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spannende week voor Boterbloem en Lutkemeerpolder

Woensdag 21 november bespreekt de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam de toekomst van de Boterbloem en de Lutkemeerpolder. Voorafgaand is er een demonstratieve optocht van de Dokwerker naar de Stopera om daar vervolgens de vergadering bij te wonen.

Eerste ontruiming afgewend
Een jaar geleden werd Biologische Zorgboerderij de Boterbloem de wacht aangezegd: de akkers moesten worden ontruimd zodat SADC (Schiphol Area Development Company) zand kon uitrijden ten behoeve van een te bouwen bedrijventerrein.

Sindsdien is er veel gebeurd: de Boterbloem tekende protest aan en vroeg de gemeenteraad Amsterdam- die voor 25% aandeelhouder is in SADC- om te zoeken naar een oplossing. Na maanden van discussie nam de voltallige raad eind maart een motie aan die behoud van de akkers ondersteunde. Ondertussen liepen de rechtszaken door en werd de Boterbloem in de zomer alsnog met een ontruimingsbrief geconfronteerd. De inmiddels nieuw aangetreden wethouder Doorninck bemiddelde bij SADC en stelde de ontruiming uit tot na behandeling van de motie.

Breed verzet
Door al het nieuws rond de Boterbloem raakten steeds meer mensen betrokken bij de Lutkemeerpolder. Het idee dat een twintig jaar oud plan om een bedrijventerrein te bouwen de laatste akkers van Amsterdam zou vernietigen stuitte op veel verzet.

Platform Behoud Lutkemeer werd opgericht waar zich in korte tijd vele mensen en organisaties achter schaarden. Half september organiseerden zij een actieweekend in de polder: een leegstaand bouwkavel werd bezet voor 'Kampeer in de Lutkemeer' waar ruim 750 mensen aan deel namen.

Niet alleen de Boterbloem, maar de hele polder moet behouden worden voor toekomstige generaties is het devies. Klimaatverandering vraagt om een totaal andere kijk op de stad. Groengebieden, in het bijzonder vruchtbare grond, in en om de stad moeten beschermd worden.

Hier bouwen is niet circulair en dient geen noodzaak. Er is elders in de gemeente voldoende leegstand en ruimte om de bedrijven te vestigen. Tegelijkertijd is de gemeente verwikkeld in een samenwerkingsafspraak waar mogelijke corruptie in het geding is.

Aanbod
Eind oktober heeft de wethouder aan de Boterbloem een aanbod gepresenteerd: twee hectare akkers binnen de bebouwing. De Boterbloem heeft dit afgewezen omdat het geen recht doet aan behoud van de boerderij en haar exploitatie en het open landschap. Zij gaat uit van een minimale variant met zes ha.

Behoud Lutkemeer en De Boterbloem pleiten voor meer tijd. Tijd waarin de juridische kwestie rondom de samenwerkingsovereenkomst verder uitgezocht kan worden. Tijd waarin partijen met de gemeente om tafel kunnen gaan om aan een gezamenlijke oplossing te werken. En tijd om te onderzoeken hoe een uniek gebied als de Lutkemeerpolder behouden kan worden voor de stad.

Publicatiedatum: