Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fingerprint van inhoudsstoffen

Verschil biologische en reguliere eieren nu aantoonbaar

RIKILT, onderdeel van Wageningen UR, heeft een methode ontwikkeld om de identiteit van biologische eieren met behulp van analytische technieken te verifiëren.

De methode werkt op basis van een fingerprint van inhoudsstoffen van het ei. De fingerprints van authentieke biologische producten worden vergeleken met een brede selectie van vergelijkbare reguliere producten en de gegevens worden opgenomen in een database. De onderzoekers bij RIKILT ontwikkelden een statistisch model dat de fingerprint van een nieuw monster vergelijkt met die van monsters in de database. Zo kan een uitspraak worden gedaan of dit nieuwe product qua samenstelling op die van biologische of reguliere producten lijkt.

In het geval van de eieren werkt RIKILT met name met de fingerprint van de geelpigmenten in eieren, de zogenaamde carotenoïden. Het is gebleken dat deze fingerprints voldoende verschillen om goed onderscheid te maken tussen biologische en reguliere eieren. De bepaling van de fingerprints gebeurt met behulp van een scheidingsmethode, de zogenaamde hoge druk vloeistof chromatografie (HPLC). De database bevat ondertussen gegevens van eieren van meer dan de helft van de biologische eierproducenten van Nederland (75) en circa 75 andere eierproducenten (vrije uitloop, scharrel, kooi ei).


Rikilt presenteerde de mogelijkheden al op de BioVak in Zwolle

De methode heeft zich in de praktijk bewezen en blijkt prima in staat om fraude of andere onregelmatigheden op te sporen.

De achterliggende techniek is goed bruikbaar voor gelijksoortige doeleinden bij andere producten. De eerste resultaten van methoden die biologische melk, biologische ham, BOB (beschermde oorsprongsbenaming) kaas, en de geografische herkomst van boter en olijfolie onderscheiden zijn reeds gepubliceerd en of gepresenteerd. Momenteel wordt gekeken naar verdere ontwikkeling van deze methode onder andere voor gebruik voor het herkennen van biologisch veevoer, wilde versus kweekvis en duurzame palmolie.
Publicatiedatum: