Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inagro verwelkomt Europees netwerk voor adviseurs biologische landbouw

Om de Europese ambitie voor 25% biologische landbouw in 2030 te ondersteunen, zijn heel wat adviseurs met een goede kennis van dit terrein nodig. Het nieuwe Europees project 'OrganicAdvisoryNetwork' wil deze ontwikkeling ondersteunen, zo schrijft Inagro.

Tijdens de startbijeenkomst bezochten de deelnemers het proefbedrijf voor biologische landbouw van Inagro. Zo maakten ze kennis met het Vlaams kennisnetwerk in de sector.

Het Organic Advice Network
Europa zet met de Farm to fork-strategie in op een structurele groei van de biologische landbouw en wil dat in 2030 één vierde van het landbouwareaal biologisch wordt bewerkt. Meer biologische landbouw betekent ook een grotere behoefte aan adviseurs met een goede kennis van biolandbouw. Het project 'OrganicAdviceNetwork' zet in op deze nood. De Europese sectororganisatie IFOAM Organics Europe nam het initiatief voor dit project dat wordt gesteund door de Europese Commissie en Zwitserland.



Veldbezoeken en praktijkonderzoek

INAGRO
Tijdens de startbijeenkomst werd de theorie aan de praktijk getoetst en trokken ze het veld in. Inagro verwelkomde de partners van het OrganicAdviceNetwork op het proefbedrijf voor biologische landbouw in Beitem. "Lieven Delanote en Stijn Pauwelyn vertelden over hun ervaringen als adviseur biologische landbouw in Vlaanderen voor akkerbouw, groenten en melkveehouderij. Inagro's proefbedrijf voor biologische landbouw wordt gerund als een praktijkbedrijf en wordt hiervoor door de biologische telers erkend. Het is voor omschakelende telers een belangrijke referentie die bijdraagt aan het vertrouwen in hun omschakelingsproces. Het praktijkonderzoek voor bio landbouw van Inagro en de adviesverlening door Lieven en Stijn bij 't Goed ter Heule zijn complementair en versterken elkaar."

'T GOED TER HEULE
Op de terugweg richting Brussel werd het 'Goed ter Heule' in Lauwe bezocht. "Daar getuigden Wieland en Justine hoe zij als kleinschalig en gediversifieerd bedrijf kennisnoden ervaren en hoe ze zich hiervoor al dan niet laten adviseren. Het nieuwe boerderijrestaurant zorgde voor een mooi kader om met de partners na te praten."

CCBT
Carmen Landuyt van het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT) vzw vertelde hoe zij over de sectoren heen de kennisnoden in biologische praktijk monitoren en hiervoor zoeken naar ontwikkelingsmogelijkheden. Het OrganicAdvisoryNetwerk project past hierin.

Europees netwerk

18 partners uit 14 landen engageren zich om de adviesverlening voor biologische landbouw op te schalen. Inagro en CCBT zijn de Vlaamse partners. Tijdens de startbijeenkomst van 9 tot 11 april zette IFOAM Organics Europe in haar hoofdkantoor in Brussel de projectambities op scherp. Rekening houdend met de klimatologische omstandigheden wordt Europa ingedeeld in vijf geografische zones. Er worden thematische netwerken opgezet voor verschillende sectoren: akkerbouw, veehouderij, groenten, fruit en wijnbouw.

Inagro coördineert de twee thematische netwerken voor de groententeelt in West-Europa en de Scandinavische landen en zal ook actief deelnemen aan de netwerken voor akkerbouw en veehouderij. Met deze netwerken wordt ingezet op

  • technische kennisuitwisseling,
  • training omtrent 'soft skills'
  • en online vorming over biologische landbouw.

Over een periode van 3 jaar worden 30 grensoverschrijdende en sectorgerichte bezoeken gepland. De bezoeken gaan door op inspirerende toplocaties in de geografische zone van de adviseurs. Deze thematische netwerken staan ook expliciet open voor gangbare adviseurs en afgestudeerden die zich willen bijscholen in advisering voor biologische landbouw.

Het project onderzoekt overkoepelend welke noden er zijn om de advisering voor biologische landbouw op te schalen en wat de randvoorwaarden zijn voor een succesvolle organisatie. Hierbij wordt onder andere gekeken welke businessmodellen mogelijk zijn en hoe de financiering georganiseerd kan worden.

Voor meer informatie:
Inagro vzw
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem
info@inagro.be
www.inagro.be

Publicatiedatum: