Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Foodwatch ziet verkoop van biologische en vrije uitloopeieren vanwege ophokplicht als misleiding

Tijdens Pasen werden er volgens Foodwatch ongemerkt nog heel veel 'ophokeieren' gegeten in Nederland. 'Consumenten worden namelijk misleid door teksten en afbeeldingen op verpakkingen van vrije uitloopeieren. Veel van deze verpakkingen suggereren een 'vrij en blij buitenleven' voor leghennen, terwijl de laatste jaren de kippen het overgrote deel van de tijd verplicht opgehokt werden. We stappen daarom naar de Reclame Code Commissie', aldus Foodwatch.

Het grotendeels opheffen van de landelijke ophokplicht voor pluimvee vorige week dinsdag is volgens Foodwatch heel goed nieuws voor heel veel dieren in ons land. 'Alleen niet voor een derde van alle Nederlandse leghennen die nog onder aanhoudende regionale ophokplichten vallen. Dat betekent dat van iedere drie leghennen in Nederland er eentje nog steeds niet naar buiten mag. De afgelopen 41 maanden gold er 37 maanden een gehele of gedeeltelijke ophokplicht. Alle vrije uitloop kippen, of een deel ervan, zaten verplicht opgehokt vanwege de aanhoudende vogelgriep. Veel vrije uitloopkippen zijn zelfs hun hele leven niet naar buiten geweest. Al wordt op heel veel doosjes vrije uitloopeieren gesuggereerd dat dit wel zo is.'

In de klachten neemt Foodwatch ook misleiding op eierdoosjes van biologische eieren mee. Europa stond al langer toe dat, ondanks een langdurende ophokplicht, de benaming 'biologisch' mag blijven staan. Ook deze doosjes misleiden over de vrijheid van de kippen tijdens een ophokplicht, zoals met een weids bloemig grasveld waar de kippen op rondlopen (Bio Organic van Lidl).

Een ophokplicht ontneemt vrije uitloopkippen meer dan 90% van hun leefruimte. Als consumenten dit weten, dan kunnen ze zelf bepalen of ze kiezen voor minder, geen of andere eieren. Zo hebben biologische kippen bijvoorbeeld meer binnenruimte dan vrije uitloopkippen. Een haast permanente ophokplicht waarbij producenten mogen misleiden over de vrijheid van kippen zal niet zorgen voor verbeterd welzijn van deze dieren.

Klik hier voor het volledige bericht van Foodwatch.

Publicatiedatum: