Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cees Barnhard, TerraSana:

"We zetten grote stap richting duurzame groei met deze nieuwe productielijn"

Tholen – De nieuwe productieruimte van TerraSana is volledig 'up and running' en de notenpasta's draaien op volle toeren. "Dit is een grote stap voor ons mooie familiebedrijf", zegt Cees Barnhard. "We hebben het laatste half jaar hard gewerkt om de machines optimaal te laten presteren. De productie van onze notenpasta is bijna verdriedubbeld, wat fantastisch is omdat we daardoor veel meer klanten kunnen bedienen. Ons doel om biologisch eten mainstream te maken komt met deze ontwikkeling een stuk dichterbij."

Annabelle, Cees en Belinda in de nieuwe productieruimte van TerraSana.

Duurzame keuzes
Cees vertelt dat bij de bouw en keuze van apparatuur verder gekeken is dan alleen productie-efficiëntie. "We wilden méér produceren, maar dat betekent ook een grotere verantwoordelijkheid. Daarom hebben we het nieuwe gebouw zo duurzaam mogelijk gebouwd onder andere door het gebruik van warmtepompen om te verwarmen en te koelen, en willen we een zo groot mogelijk deel van de productie gaan compenseren door het dak vol met nieuwe zonnepanelen en een batterij aan te leggen. Dat vinden we belangrijk, want als 'earth-loving' merk willen we richting een gezonde aarde."

Beter, efficiënter en flexibeler
In de oude situatie kwam er veel handwerk aan te pas. "Nu is de productielijn helemaal geautomatiseerd en is het gunstig wanneer de medewerkers rond de machines met de handen in de zakken staan. Dan gaat het goed. Zij zijn verantwoordelijk voor het tussentijds ombouwen, zodat weer een nieuw product afgevuld kan worden, natuurlijk naast het aanvullen van glas, deksels, etiketten en dozen als ook voor de kwaliteit van de producten die van de band afkomen."

Hij geeft aan dat eigenlijk elk onderdeel van het productieproces een upgrade heeft gekregen ten opzichte van de vorige situatie. "Zo is de metaaldetectie een stuk effectiever. Zelfs de kleinste deeltjes worden nu opgemerkt. Dat kan heel wat problemen voorkomen. Maar ook het vastdraaien van de deksels gaat nu veel preciezer. Waar we in het verleden soms last hadden van loszittende deksels, kunnen we dat met deze machines beter afvangen. Een positieve duurzame verbetering is dat we het plastic dat normaal achter de sticker van een etiket zit niet meer nodig hebben. Op al deze notenpasta scheelt dat véél plastic!"

Cees: "Naast dat we veel efficiënter kunnen produceren en onze capaciteit daardoor bijna verdriedubbeld is, zijn we met deze nieuwe productielijn ook een stuk flexibeler. Zo hebben we nu ruimte om ook onze levertijd te verbeteren en kunnen we sneller schakelen doordat we minder tussendoor schoon hoeven te maken aangezien we met verschillende pijpen werken voor de verschillende pasta's, onder andere in verband met de allergenen maar ook de kleur van de pasta, waar de pasta ingaat nadat het gemalen is en gepompt wordt naar de afvul lansen. Hierdoor kunnen we al met een nieuw product starten in een schone pijp en tegelijkertijd schoonmaken in plaats van dat dit na elkaar gebeurt. Voorheen produceerden we miso's, poeders, raw superfoods, vloeistoffen, waaronder shoyu en tamari, en notenpasta allemaal in dezelfde ruimte en op dezelfde lijn. Door nu notenpasta's op een eigen productie lijn te maken neemt de flexibiliteit en capaciteit op al deze productgroepen enorm toe."

Notenpasta maken is meer dan noten malen
Die notenpasta (inmiddels 19 soorten) maakt TerraSana al jaren in Leimuiden. "We weten precies hoe we die fijne textuur en lekkere smaak naar boven moeten halen. Soms denken mensen dat notenpasta maken gemakkelijk is, omdat het maar één ingrediënt heeft. Maar het is veel meer dan dat. Je moet de beste noten selecteren, ze precies goed roosteren en malen, en zorgen dat de 'crunchy' varianten die perfecte bite hebben. Ja, en de passie natuurlijk, die proef je ook."

Toekomstplannen voor de buitenkant
Nu TerraSana de beschikking heeft over fiks meer magazijn- en kantoorruimte en de nieuwe productieruimte zo ver mogelijk geoptimaliseerd is, is wat Cees betreft de buitenkant aan de beurt. "De plannen om de voorkant van het originele gebouw gelijk te maken aan het nieuwe gebouw, zijn er. "Maar we hebben geen haast, we pakken het bewust stap voor stap aan en ook hier maken we een duurzaamheidsslag mee door extra isolatie materiaal tegen de buitenmuur aan te zetten en ook alle ramen en kozijnen te vervangen waarbij we naar AA+++ kozijnen en triple glas overstappen."

Familiebedrijf, al 35 jaar pionier in biologisch
In 1989 begon het verhaal van TerraSana, met Kees Barnhard (vader van Cees) aan het roer. Dit jaar viert TerraSana zijn officiële 35-jarig bestaan, officieus al ruim 42 jaar want Kees was één van de voorlopers van biologisch in Nederland. Het bedrijf is uitgegroeid tot een echt familiebedrijf, waarin inmiddels 3 van Kees' kinderen betrokken zijn. "Kees droomt er altijd van om het bedrijf, dat hij met zoveel passie heeft opgezet en uitgebouwd, door te kunnen geven aan de volgende generaties. Om de missie van TerraSana gedragen te zien worden door zijn kinderen."

Dochter Belinda was 13 jaar geleden de eerste die startte bij TerraSana. Sindsdien runt ze de sales in landen van over de hele wereld. Zoon Cees nam 5 jaar geleden de rol van productieplanner op zich en is tevens ook mede verantwoordelijk voor alle verbouw- en nieuwbouw plannen. Annabelle sloot de rij van Barnhards en voegde zich 2 jaar geleden bij team inkoop. Vader Kees is nog altijd op de achtergrond zeer betrokken bij het bedrijf. Cees: "Zijn kennis is zeer waardevol en hij kijkt naar heel andere dingen dan wij. Het is erg bijzonder om dit samen te kunnen doen."

Voor meer informatie:
Cees Barnhard
TerraSana
Waaier 10
2451 VV Leimuiden
0172 503333
cees.barnhard@terrasana.nl
www.terrasana.com