Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Geluksmeter voor kippen in ontwikkeling"

Gezocht: beelden en geluiden van gelukkige kippen

De Vakbond voor Dieren ontwikkelt een geluksmeter voor kippen. De geluiden van positief welzijn in de stallen worden door dit systeem omgezet in een getal. Hierdoor kunnen pluimveehouders zelf de mate van positief welzijn van hun kippen aflezen afhankelijk van de geluiden die de kippen in hun stallen maken.

Het 'gelukscijfer' of percentage van geluksgeluiden wordt een hulpmiddel voor objectieve feedback bij het nemen van maatregelen en het aanbieden van voorzieningen om gericht dieren positieve ervaringen aan te bieden. Dit daagt veehouders uit in hun vakmanschap; het zet aan tot creativiteit in het verbeteren van het welzijn van hun dieren.

Met behulp van een subsidie van het Landbouw Innovatiefonds Brabant is de vakbond gestart met een verkennend onderzoek. Hiervoor vragen ze iedereen met kippen om een video te maken van een gelukkige kip. Die beelden en geluiden gebruikt de vakbond dan om een database aan te leggen met geluksgeluiden.

"Huidige onderzoek naar de geluiden van kippen in de (intensieve) veehouderij richten zich voornamelijk op geluiden van pijn, stress en angst. Deze geluiden zijn luid, van hoge toon en in een stal met tienduizenden dieren redelijk eenvoudig te onderscheiden. Een goede boer of dierenarts hoort het direct als er iets mis is in de stal. De aanwezigheid van geluk en plezier, in beleidstermen positief welzijn, is minder interessant voor deze onderzoekers. Geluksgevoelens kunnen de productie (waarschijnlijk) niet nog meer laten stijgen. Maar als we dierenwelzijn echt serieus willen nemen, dan moeten we ook kijken naar manieren om geluk en plezier te meten", zo licht Marjolein de Rooij, oprichter en voorzitter van de Vakbond voor Dieren toe.

"Met een geluksmeter kunnen we wetenschappelijk vaststellen of er sprake is van positief welzijn en in welke mate. We kunnen de geluksmeter niet alleen inzetten om positief welzijn op een bepaald moment vast te stellen maar ook (of vooral) om te leren wanneer dieren méér geluiden en gedragingen van plezier, tevredenheid en geluk maken en welke factoren daar een rol bij spelen. Er zit daardoor een stimulerend aspect aan voor boeren en beleidsmakers: met welke maatregelen of voorzieningen kunnen we positief welzijn van dieren vergroten. De geluksmeter kan hier inzicht in geven."

Klik hier voor meer informatie en om een filmpje te uploaden. Daarbij is het belangrijk dat de kip goed te horen is en de omgeving goed zichtbaar.

Publicatiedatum: