De Bakkersvak werd gehouden bij Autotron Rosmalen.
De ingang, met diverse verwijzingen naar de producten die te proeven waren op de beurs.
Welkom op de vierde editie van de Bakkersvak.
Op de eerste verdieping was een Vers- en biomarkt ingericht. Vanaf de begane grond was goed te zien waar deze markt te vinden was.
Els van Strien toont de biologische koekjes die bij Banketbakkerij van Strien gebakken worden.
Bakkerij van Strien bakt koekjes voor Bio+ in drie varianten: Chocolade, Paranoot & Dadel en Speculaas. En bij Albert Heijn zijn de drie andere koekjes verkrijgbaar, van het huismerk 'Hand made by Van Strien'.
Een overzichtsfoto vanaf de eerste verdieping.
Mühle Kottmann uit Duitsland was ook van de partij op de beurs. In het midden zijn André Daubert en René van der Veen in gesprek met een geïnteresseerde. René vertelt dat Mühle Kottmann specialist is in biologische en speltproducten.
"René vertelt dat er zeker interesse is in de biologische grondstoffen: "We hebben al verschillende bio-bakkers in onze stand mogen verwelkomen, evenals bakkers die er mee willen beginnen."
De diverse kraampjes van de Vers- en biomarkt.
"Edwin Crombags stond met de biologische grondstoffen van Ecomel op de vers- en biomarkt. Bij hem konden de bezoekers terecht voor meer informatie over onder andere de verse room, verse creme fraiche, plakken harde boter en de biologische en Demeter- seizoensboter van Ecomel. Edwin: "Steeds meer bakkers gaan gedeeltelijk om naar biologisch, zo gaan ze voor een biologische variant van de hardlopers uit het standaard assortiment."
Rose van Oorschot geeft in de kraam van De Halm toelichting op de nieuwe productlijn van de Lekkere Wekker.
De Halm levert de muesli's en granen aan Lekkere Wekker.
"Verder presenteerde De Halm haar biologische grondstoffen (allerlei granen) in verpakkingen van 5 en 15 kilogram. Rose: "We staan hier vooral om te bekijken of de bakker geïnteresseerd is in onze producten."
"Dico Jansen toont twee van de vele biologische broden uit het assortiment van Odenwald Organic Bakery. "Het gaat goed. We groeien voor het veertiende jaar op rij. In de retail gaat het super goed, de supermarkten spelen goed in op de bio-trend." Dico gaf aan dat zijn kraam bezocht werd door een veelzijdig publiek (bakkerswinkels, horeca, lunchrooms, retail en groothandels)."
Dineke van Bommel vertelt dat Bommels Conserven als importeur en groothandel diverse producenten vertegenwoordigt op de Nederlandse markt.
"Bommels Conserven presenteerde onder meer deze biologische chocoladerepen van het Britse merk 'Seed and Bean'. "Deze producent staat bekend om de verrassende smaken die hij verwerkt in de repen. Hierbij kun je denken aan citroen met maanzaad, kokos met framboos en 'cornish' met zeezout." De repen zitten verpakt in een bio-afbreekbare folie."
Bij Bommels is ook de biologische koekjesrange van de Brusselse bakkerij Generous verkrijgbaar.
Ook Sylvain Speculoos behoort tot de 'Generous-family'.
Eric Vlieg in de kraam van Hoogpak. Hoogpak presenteerde haar biologische softijs en Heliaflor (biologisch zonnebloemeiwit met emulgerende eigenschappen) op de Bakkersvak.
Ook kon men informatie verkrijgen over de biologische kruiden en marinades van het merk Gewuerzmuehle Nesse.
En de Smaakmakkers, vers van de pers.
In de stand van NBC (Kennis- en adviescentrum voor de bakkerij) kon de bakker terecht voor meer informatie over de koopmotieven die de klanten in hun gebied hebben.
"Klanten in de categorie 'Goed Leven' willen graag streek- en biologische producten bij de bakker kunnen kopen. Katinka ten Bokkel: "Omdat de bakker veelal 's nachts aan het werk is, mist deze vaak het contact met de klant. Op basis van ons advies over de koopmotieven kan de bakker zijn productaanbod, de prijzen en de communicatie aanpassen."
Wiepkje Colijn-Toering, verantwoordelijk voor Voeding & Voedselveiligheid binnen NBOV (Nederlandse brood- en banketbakkers ondernemersvereniging), gaf aan dat er zeker voldoende biologische grondstoffen beschikbaar zijn, maar dat de hoge certificeringskosten een drempel vormen.
"Lekkere Wekker introduceerde op de Bakkersvak haar biologische 'granola' in potten en zakken. "Ik geloof in onderscheidende en goede producten waarmee de bakkerijwinkel er uit kan springen ten opzichte van andere winkels", vertelt Geert Vonk (rechts)."
De slogan 'Kukelekuuuuuuu' laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het assortiment bestaat voornamelijk uit ontbijtproducten (gedeeltelijk biologisch).
Close-up van de potten met biologische muesli en granen.
Henny van Lunenburg en Aart de Graaf van Banketbakkerij Wouter de Graaf. Bij de bakkerij zijn ook biologische producten verkrijgbaar.