Een stroom bezoekers loop naar de ingang van BIOFACH 2015.
Boven de ingang al aandacht voor het feit dat Nederland Partnerland - Country of the Year - is.
Rijen voor de kassa.
"Bjorn Andringa van FZ Organic Food presenteerde met trots de nieuwe hand cooked chips van Trafo in de smaken cheese onion, rosemary en barbecue. "Deze zijn echt vers van de pers, we hebben ze nog op het nippertje voor de beurs kunnen produceren." De wagen waarin de chips gepresenteerd werd is 15 jaar geleden gekocht door de vader van Bjorn. Hij is door de Friese Poort in Drachten gerenoveerd."
Links Peter van Rosmalen van PaperWise (gebruikt landbouwafval als grondstof voor papier), daarnaast Arjan Klapwijk van Bio4Life en rechts Patrick Gerritsen en Yasar Türkoğlu van Bio4Pack.
"Aart Jansen en Sjoerd van Hemert in de stand van De Traay. Ze presenteerden onder meer de nieuwe mannenlijn van Bee Natural die waarschijnlijk medio maart geïntroduceerd zal worden. Aart: "Dit is uniek in de natuurvoeding, het gaat om drie verschillende verzorgingsproducten voor mannen. Er komen ook twee soorten babyshampoo en kindershampoo aan." De verzorgingsproducten van Bee Natural zijn het afgelopen jaar in een nieuw jasje gestoken."
"Emmy Rood-Zelhorst, Barry Raadschelders en Han Kavelaars van Nautilus Organic. Emmy: "We merken nu al dat er een heel ander publiek op deze beurs afkomt. Op de Bio-beurs spreken we vooral onze telers en hier juist vooral de kopers."
Irma Steenbakkers en Rob van der Berg van De Halm BV. De Halm had graffitikunstenaar Michel Vos meegenomen. Hij maakte diverse logo's op canvasdoeken.
De toepasselijke beursschoenen van Rob.
"Het beursteam van Organic Flavour Company: Gert Klinkenberg, Peter van de Steeg, Oeble Kempenaar, Aart de With en Angelien Beek. Nieuwe smaken die presenteerden waren Mojito en Sambuco. Aart: "We laten deze smaken als chips proeven. Hierbij willen we ook laten zien dat we in scherpte kunnen variëren. We zijn erachter gekomen dat staatssecretaris Dijksma graag onze Piramide Sterrenmix drinkt."
Harm Janssens van TRL International Laboratories met Henk Jan Systma van Machandel.
Wim Leeuwenburgh, Claire Raadtgever en Menno Schmidt van Rhumveld Winter & Konijn.
Edwin Crombags van Ecomel. Rechts naast hem Corine Witkamp.
"Errol Britt en Danny Schüttler presenteerden het nieuwe ijsje van Ice Cream Factory, met tarwegrassap, vruchten en kokosmelk. "De eerste reacties zijn lovend", aldus Errol."
Nick Sluijter van Grass2Juice kreeg de kans om zijn tarwegrassap te laten proeven in de stand van de Ice Cream Factory.
"Annemiek Flantua, Maarten Gevers, Ruben de Wit en Martha Jeuken met de nieuwe 'extra fibre tortilla wraps' van Amaizin. Maarten: "Ze waren er net op tijd voor de beurs, ze zijn gisteren pas geproduceerd."
DO-IT presenteerde ook de nieuwe pastaverpakkingen van la BIO IDEA.
Poppe Braam (midden) geeft uitleg over de activiteiten van DO-IT.
Het Green Organics-beursteam: Gerard de Pee, Jan Groen, Hans vd Stok en Robbert Blok.
Frank Vosselman en Annemarie Kruize met de biologische zaden van De Bolster.
BioBandits Pieter Bas Alferink en Hans de Boer waren ook weer van de partij. Ze presenteerden zes nieuwe sauzen en dressings van het merk Basic Bio: kruiden dressing, balsamico dressing, slasaus, thousand island dressing, knoflooksaus en honing mosterd dressing.
Allard Bakker en Ronald Roenhorst van De Groene Weg. De stand heeft een nieuwe uitstraling gekregen vergeleken met andere jaren.
Sara en Teun Thönissen. Ze zijn zondag 15 februari in het huwelijksbootje gestapt. Joannusmolen introduceerde tijdens de BIOFACH haar vernieuwde assortiment van Biobim.
Gerard Versteegh en Wouter Floot van Tradin Organic Agiculture in gesprek.
Rafal Taciak (links), commercieel directeur cacao bij Tradin Organic, in gesprek over de cacao-verwerkingsfabriek Crown of Holland.
Albert Roozendaal en Wolter Prins in de combinatiestand van Commandeur Ekovlees en World Wide Cheese. Rechts konden de bezoekers onder meer proeven van de biologische rookkaas.
Pascal Camps van Camps Food in gesprek met de mannen van Yellow Chips: Vincent van Gorkom en Jesse 't Lam. Achterin de stand het nieuwe beeld van Go Pure, met het aardappelmeisje met de blauwe laarzen.
Janny Looijen en Rudi Korpershoek hoopten tijdens de BIOFACH weer al hun klanten te kunnen spreken.
"Aalt en Martijn van de Kraats in de stand van Greenfood International (GFI). Aalt: "We krijgen het erg druk tijdens de beurs. Zo hebben we gedurende 3,5 dag om het uur een afspraak staan." Hij gaf ook aan dat GFI in 2014 met 10% gegroeid is."
Folmer Zijlstra, Daniela Rath, Qian Lu en Danny Schuwer van Brinkers Food BV. De nadruk lag dit jaar op de Chocolate Rapsody.
"Paul Visser met de quinoaproducten van Paul's Quinoa. Het gaat goed met het bedrijf: "Onze producten zijn al verkrijgbaar in Europa, het Midden-Oosten en Azië. In alle werelddelen zijn inmiddels al de eerste contacten gelegd. We hebben de hele keten in eigen beheer, importeren zelf rechtstreeks van de teler vandaan. Het hele jaar door zit één van onze collega's in Peru."
"Joren Groot en Hilbert van Hasselt vertelden dat biologisch ook binnen Nutland BV duidelijk een ontwikkelende markt is. Joren: "Alle bezoekers hebben wel potentie, daarom hebben we er weer zin in."
Charles Deacon en Diederik van der Wiele (Market Endeavour) presenteerden de nieuwe producten van Roley's: glutenvrije stroopwafels en 'Farmer Breadmix' met haver.
De Nederlandse exposanten waren veelal te herkennen aan deze ballonnen in de stand.
"Harmen Peters en Wim Stoker in de stand van Biofruit/Smilefruit. Harmen: "Het draait in onze stand echt om het product. We hebben ook nieuwe posters laten maken."
Bareld Kootstra van Global Fruit en Jan Fleurkens van Mongozo in de gecombineerde 'Fairtrade-stand'. Jan liet bezoekers proeven van het nieuwe biologische, glutenvrije en fairtrade gecertificeerde witbier 'Mongozo Buckwheat White'.
Patrick Struebi, oprichter van Fairtrasa, dat dit jaar haar 10-jarig bestaan viert.
"Pepijn van der Plas vertelde dat het tarwegrassap van Van der Plas Sprouts in het zuiden van Europa geproduceerd wordt. "Dit doen we voor een zoetere smaak. Een zoete smaak is prettiger dan bitter. Het is een bijzonder producten, water en licht is alles wat het nodig heeft."
Irene van Herwenden staat letterlijk achter de producten van Chocodelic. Nieuw zijn: Choco Fruit Raisins, Choco Seed Pumpkin en Choco Nuts Cashew.
Marco Koemans en Anton Bal van Topquisine BV brachten een bezoek aan de beurs.
"Jessinia Angulo van Natural Habitats geeft aan dat het verhaal van het bedrijf achter de producten op de verpakking te zien is. "Verder zijn we druk met een groot bio-project in Sierra Leone. Zo'n 1000 boeren zullen gecertificeerd worden. Daarover zal binnenkort meer bekend worden."
Bezoekers werden in de hal verwezen naar het Ecodome in het 'Messepark'.
Het Ecodome, voorafgaand aan de officiële opening.
Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel, en bekend van het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin, is zichtbaar trots op het eindresultaat. In het Ecodome waren allerlei prachtige bloemen te vinden, evenals een groot aanbod aan Nederlandse AGF-producten.
Er werden onder meer 27.000 tulpen van Natural Bulbs gepresenteerd in het Ecodome.
Pure Jute maakte deze tassen speciaal voor Partnerland Nederland.
De officiële opening van het Ecodome door onder meer staatssecretaris Dijksma.
Lodewijk moest nog even komen helpen met het doorknippen.
Marja Bastiaansen en Klaas Hokse tonen de nieuwe kazen van Bio Kaas. Nieuw zijn o.a. kaas met hennep, coco cabana (kokos) en met pompoenpitten.
In de repen van Lovechock zat heel toepasselijk een liefdesbrief voor Valentijnsdag. Op de foto: Peter-Paul Balk, Laura de Nooijer, Nina Conrady en Ellen Moons.
Ruud van Tol van Mattisson Healthcare BV in gesprek met Ellen van der Ben en Ben Neuschwander van MEM Benelux.
Marco Molier (midden) in gesprek in de stand van BioCore.
"Bastiaan Bais van Amigos International presenteerde de Palm Sugar van Masarang op de BIOFACH. Bastiaan: "Ik hoop tenminste een paar goede contacten aan deze beurs over te houden."
"Stephan Compagner en Peter Barnhoorn van High Quality Organics. Stephan: "We stonden vorig jaar voor het eerst op de BIOFACH en dit bleek voor herhaling vatbaar." Hij toont de nieuwe boerenkoolpoeder ("Dit is de nieuwe superfood.") en een zoutloze seasoning voor vlees."
René Luyten (midden) van vQm Packaging BV demonstreert hoe zij producten vacuüm kunnen verpakken. Links op de achtergrond Edwin Willemsen.
Benny Moshel (rechts) van Florentin BV. Zij presenteerden een nieuwe wortelsalade. Het bedrijf gaat binnenkort verhuizen naar een nieuw pand.
"Rob Sikkema presenteerde de nieuwe kiloverpakkingen koffie van Simon Lévelt. "Hiermee focussen we ons op de zakelijke markt." Links zijn de nieuwe verpakkingen van de losse thee te zien. "Deze thee maken we nu weer zelf."
Frank Reijnen van Healt Ingredients Trading BV kondigde aan dat er binnenkort een nieuwtje aankomt.
"Janco Goijaarts en Simone van Lanen presenteerden de nieuwe Superfood Crunchy van Rosies Gluten Free. Simone: "In deze nieuwe crunchy zitten onder meer cranberries, chiabessen, frambozen, incabessen en granaatappel verwerkt. Hij is gezoet met kokosbloesemsuiker. We krijgen hier supergoede reacties op."
Mark Kadee met achter hem de nieuwe producten van Nature Crops, onder meer: quinoarepen, Italiaanse pasta's, 'instant soup'.
Het Holland Paviljoen, met daarop uiteraard een verwijzing naar Nederland als 'Country of the Year'.
"Hester Groenen liet proeven van de biologische pesto's en tapenades van het merk LeQrs (Lisimo Fresh Pesto & Tapenade). "We krijgen hier bijzonder goede reacties op."
"Vivien Zweekhorst met de biologische Phalaenopsis orchidee van GreenBalanZ. Het bedrijf mag zich als enige bloeiende kamerplantenteler in Nederland 'biologisch' noemen. "We zijn benieuwd of de bio-consument een meerprijs over heeft voor producten die niet door de mond gaan."
Martien Witsenburg van Witsenburg Natural Products.
In het Holland Paviljoen kon men terecht voor een hapje en een drankje.
Annelies Timmerman met de biologische bloemen en bloembollen van Ecobulbs.
Jetse Schokker en Rob van Santen van IDorganics aan tafel in gesprek.
"Madeleine en Micha Meuwessen van Star Remedies. "Wij zijn gespecialiseerd in bloesemremedies uit de hele wereld, waaronder Bali, Frankrijk, Oostenrijk en Kenia."
Pieter Stienen en Rainier van Rey presenteerden de noten, pinda's, amandelen en andere ingrediënten van BredaBest.
Thijs Schuurman liet proeven van het lactosevrije en glutenvrije ijs van Bonvita.
"Voor de chocolade kon men terecht bij Erik van Luyn. Nieuw van Bonvita zijn de repen met kokosnootsuiker. "Deze suiker heeft niet het effect van suiker, dankzij de lage glycemische index."
Ceriel Ostermann en Astrid Lagendijk van Axxent Masters in Tea BV. Zij hadden onder meer het theemerk Tea of Life meegenomen.
Pieter Dirven van De Smaakspecialist.
"Hij presenteerde deze insecten, nog niet officieel bio-gecertificeerd. "Ze eten zelf ook biologisch eten."
"Team SRC: Bart Rijborz, Anna Pisniak, Peter Oellers en Wout van Cadsand. SRC raffineert verschillende soorten plantaardige oliën & vetten voor de levensmiddelenindustrie. Peter: "De BIOFACH is de nummer 1 netwerkplek. Biologisch heeft ons veel gebracht. Van 2005 tot 2015 is het bio-aandeel binnen ons bedrijf van 9 naar 45% toegenomen."
Vera Holst, Manager Certificering en Toezicht bij Skal en Skal-directeur Margreet van Brakel, waren van woensdag tot en met vrijdag op de beurs en brachten een bezoek aan alle Nederlandse exposanten.
Theo van der Plas (Van der Plas Sprouts) met Koos Bakker van Estafette Odin.
"Jelle Eitjes van Maya Gold Trading uit Amsterdam. Maya Gold Trading is gespecialiseerd in kokosnootproducten. "We importeren alles zelf. De kokos is afkomstig uit de kokosdriehoek in Sri Lanka. We staan voor het eerst met ons eigen merk op deze beurs. We werken ook steeds meer met hennepzaden en hebben een superfoodlijn."
Paulien Veerman en Bavo van den Idsert van Bionext in gesprek met Hester Groenen.
John Roulac en Vivian Shin van Nutiva. Nutiva heeft ook een Nederlandse vestiging, in Rotterdam.
Jasper Vink en Leonie van der Velden van Bionext.
Michel Jansen van de KleinsteSoepfabriek met Ingrid van der Burg-Donselaar van Huize Henricus.
Gerrit-Jan Bonestroo van de firma Blonk en Robert Elshof waren van de partij tijdens de woensdagavondborrel in het Ecodome.
"Staatssecretaris Dijksma maakte van de gelegenheid gebruik om de sector toe te spreken in het Dutch Green Inspiration Center. "Ik ben ervan overtuigd dat deze groeicijfers ook de komende jaren zichtbaar zullen blijven."
Bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje in het Ecodome.
Staatssecretaris Sharon Dijksma in gesprek met Ton van Arnhem (midden) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Zeeuwse afvaardiging in dagvlucht naar de BIOFACH: Anneke van Hootegem van De Grote Verleiding uit Kruiningen en Ton Schroer van Tons Mosterd en Heerlijkheden uit Zierikzee.
Kees van Zelderen met Koos Havelaar van H.A. Havelaar & Zn.
Ard van Gaalen van Biostee tussen Gerard de Pee en Robbert Blok van Green Organics.
Weer Gerard de Pee, dit keer met Leonie van der Velden (Bionext) en Jaco Burgers van ERF BV.
"Janna Kaniok presenteerde de nieuwe kaartenlijn van ZintenZ. "In Nederland zijn onze kaarten al verkrijgbaar bij EkoPlaza. We hebben naar deze beurs ook onze Duitse kaarten meegenomen."
Antonio Alflen van Synprodo uit Wijchen. Deze verpakkingsspecialist levert onder meer isolatiemateriaal voor de bouwsector.
"Jade Couwenberg en Roy van Diemen van Naturz Organics Europe. Roy: "We vervelen ons geen moment op deze beurs en zijn niet voor niets met een groot team vertegenwoordigd. Er zijn ook collega's uit China, Hong Kong en de VS aanwezig. Ons bedrijf groeit best hard. Dit toont volgens mij aan dat het werkt om een hoofdkantoor buiten Europa te hebben."
"Erik de Roos van Bandall Benelux in de stand van Max Aarts. Erik: "Ik laat hier ons 'heat sealable branding paper' zien. Deze plakken we met een 'hot melt' op waterbasis."
Berry Praster maakte hapjes klaar met de producten van De Lingehof. Achter hem is Marcel Jonkers (midden) druk in gesprek.
Désirée Rasenberg van Pure Jute. Pure Jute produceerde tassen voor Nederland Partnerland tijdens BIOFACH 2015.
Judith Kortbus en Rens Strijbosch presenteerden de 'instant biologische koffie' van TB Brown.
Rechts Hélène de Haan van Trouw/Tisco.
"Lars Nenzel van Trouw/Tisco (rechts) laat Paul Vriesen van Jumbo Supermarkten zien dat het bedrijf ook beschikt over een eigen verpakkingscentrale. Lars: "Hierdoor hebben wij ook steeds meer consumentenproducten."
Staand in de stand van D'Lite Food Europe: Ray van Haven.
"Arjan van den Bosse liet bezoekers proeven van de nieuwe speltbol van Buitenman. "We hebben inmiddels een mooie biologische range neergezet en het is tijd om wat verder te kijken."
De enige Nederlandse vertegenwoordiging in hal 6: Hooidammer. René Rovers liet proeven van de nieuw Hooidammer bio-Gouda met superfoods.
"Alise Kramer, Diana Faay en Victoria Niguet in de stand van Horizon Natuurvoeding. Alise: "Het is bizar druk bij onze stand, we staan precies in de loop en dat is te merken."
Het team van Machandel in gesprek. Midden Bonnie Hof en rechts Henk Jan Systma.
Tobias Bandel van Soil & More (midden) in gesprek met medewerkers van Triodos Bank.
Jan Heesterbeek legt uit wat De Katjang BV allemaal kan produceren. Op de achtergrond (blauwe trui) zijn broer Pieter.
"Astrid Rog en Robbin Lansbergen van Bio-Center ZANN. Astrid: "We zijn gestart met de eerste biologische komkommers."
"De dames Alofs van Boogaard International: Hanneke, Ellen en Marieke. Ellen: "Het gaat goed met ons bedrijf. Ik ben momenteel mijn dochter Hanneke aan het inwerken, zij gaat het bedrijf overnemen."
Ad en Willy van der Westen op bezoek bij Boogaard International.
Rob Grabert van Bioorganic Holland (links).
Daan Harterink van For Foodies bracht met Rob van Erven van Donny Craves een bezoek aan de beurs.
Peter Paul Mulkens van Numi Organic Tea.
Regina Willems en Esther Boekee van Aurora. Aurora viert dit jaar haar 35-jarig bestaan. Esther laat geheel toepasselijk het vlaggetje zien. Eind april komt de jubileumkaas op de markt.
Een deel van het Triodos-team. Van links naar rechts: Ingrid van Herwijnen, Melanie Wals, Michiel Wagener, Jurrien Appers, Helma Blankespoor en Frank van Dommelen.
Alexander Maksimovic (links) en Gert Kögeler (rechts) geven extra toelichting over de verpakkingen van Nature & More, het 'trace & tell'-merk van Eosta.
Fred van Tienen en Aart Broek van The Organic Factory, met tussen hen in de kleine fruit- en pepermuntrolletjes die op de beurs gepresenteerd werden.
De lijst met deelnemers uit 'Country of the Year' Nederland.
"Bas Verschuren en Bert Jan Ouwens van Otentic Logistics op bezoek bij SanoRice. Rechts Jan van den Bosch en Gert-Jan Hendriksen van SanoRice. Gert-Jan: "We groeien lekker door in biologisch."
Manon Spaargaren (midden) in de stand van Graanhandel P. van Schelven en Spack BV. Links haar broer Marcel.
"Kasper Kerver van Profound met de Ethiopische honingproducent Wubishet Adugna. Kasper: "ProFound voert als consultancybedrijf handel met ontwikkelingslanden. We geven producenten van bijenproducten uit Ethiopië tijdens de BIOFACH de kans om hun producten te presenteren."
De stand van Berrico FoodCompany. Links aan tafel Bert-Jan Bakker en uiterst rechts geeft Roy Oostweegel uitleg aan een geïnteresseerde.
Andy van Ham (midden) van Riverside International was ook dit jaar van de partij. De Made Good-repen worden in een fabriek in Canada geproduceerd. Het bedrijf zoekt nog afzet in Nederland.
"Diana Haan in de combistand van Dutch Moldavian Business. "In deze stand staan zeven Moldavische en twee bedrijven uit Armenië." Zelf werkt Diana bij Black Sea Seeds, een bedrijf dat valt onder De Bolster."
De nieuwe look van Wessanen werd gepresenteerd in deze ruime stand.
Walter Doens van Doens Food Ingredients mocht ook dit jaar niet op de BIOFACH ontbreken.
Algemeen directeur Johan Maris (midden) geeft toelichting op de diensten van Control Union Certifications.
Op donderdag vond na afloop van de beurs de tweede borrel van de week plaats in het Holland Paviljoen.
Tijd om het ook eens over andere zaken dan het werk te hebben.
In het paviljoen waren diverse zitjes gecreëerd.
Merle Koomans van den Dries, Elias Jeremiasse en Anita Groenendijk van Estafette Odin.
Wilco Schets van De Traay wilde niet alleen op de foto, dus wordt hier vergezeld door Merle en Anita.
Een onderonsje van Bio4Pack/Bio4Life en Paper Wise tijdens de borrel.
Ook een afvaardiging uit 'hal 7' was voor de gelegenheid naar het Holland Paviljoen in hal 5 gekomen: Pieter Heesterbeek, Fred van Tienen, Aart Broek, Arnold Broek en Jan Heesterbeek (van De Katjang en The Organic Factory).
Het bleef nog vrij lang druk op de borrel.
Vrijdagavond was het tijd voor de Holland Organic Party.
De Nederlandse tulp mocht hier uiteraard niet bij ontbreken.
Een gemêleerd gezelschap was tijdens het feest continu op de dansvloer te vinden.
Ruben Bringsken van Baltussen Konservenfabriek met Jan Groen van Green Organics.
Ook Lou van Reij van BioRey was van de partij, hier naast Wim Stoker (rechts).
Het bleef nog lang gezellig...