Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bionade Experience (16-17 april 2014)

Bionade heette de deelnemers van harte welkom in het hotel.
Bionade heette de deelnemers van harte welkom in het hotel.
De deelnemers konden tijdens de presentaties proeven van diverse Bionade-cocktails.
De deelnemers konden tijdens de presentaties proeven van diverse Bionade-cocktails.
Tony-Wim van Eijden, oprichter van 2Food, toont de cocktail-recepten.
Tony-Wim van Eijden, oprichter van 2Food, toont de cocktail-recepten.
Uiteraard waren ook de andere Bionade-varianten beschikbaar.
Uiteraard waren ook de andere Bionade-varianten beschikbaar.
Julia Sahm van Bionade gaf allereerst wat achtergrondinformatie over het biologische limonademerk.
Julia Sahm van Bionade gaf allereerst wat achtergrondinformatie over het biologische limonademerk.
De presentaties werden gegeven in de vergaderruimte van Landhotel Thüringer Hof, waar de gasten verbleven.
De presentaties werden gegeven in de vergaderruimte van Landhotel Thüringer Hof, waar de gasten verbleven.
Julia vertelde ook wat meer over het speciale productieproces, waarin uitsluitend biologische grondstoffen worden gefermenteerd. Door de unieke brouwtechniek wordt moutsuiker omgezet in gluconzuur in plaats van alcohol.
Julia vertelde ook wat meer over het speciale productieproces, waarin uitsluitend biologische grondstoffen worden gefermenteerd. Door de unieke brouwtechniek wordt moutsuiker omgezet in gluconzuur in plaats van alcohol.
Bionade is in Duitsland zeer breed verkrijgbaar, zeker niet alleen in de het natuurvoedingskanaal.
Bionade is in Duitsland zeer breed verkrijgbaar, zeker niet alleen in de het natuurvoedingskanaal.
Tony-Wim gaf hier en daar nog wat toelichting in het Nederlands.
Tony-Wim gaf hier en daar nog wat toelichting in het Nederlands.
En nam vervolgens zelf het woord. Hij verteltde onder meer hoe 2Food Bionade in Nederland op de kaart heeft gezet.
En nam vervolgens zelf het woord. Hij verteltde onder meer hoe 2Food Bionade in Nederland op de kaart heeft gezet.
Ook de nieuwe Bionade-variant Cola kwam hierin uiteraard aan bod. 2Food presenteerde de Bionade Cola op de BioVak in januari. Bionade wil hiermee een gezonder alternatief op reguliere cola bieden.
Ook de nieuwe Bionade-variant Cola kwam hierin uiteraard aan bod. 2Food presenteerde de Bionade Cola op de BioVak in januari. Bionade wil hiermee een gezonder alternatief op reguliere cola bieden.
"Na afloop van zijn presentatie liet Tony-Wim de toehoorders nog proeven van de nieuwe Bionade-variant 'Boomgaard', de smaak hiervan is afkomstig van vruchten van wilde fruitbomen. "Deze is sinds 1 week onder andere bij EkoPlaza verkrijgbaar", aldus Tony-Wim."
"Na afloop van zijn presentatie liet Tony-Wim de toehoorders nog proeven van de nieuwe Bionade-variant 'Boomgaard', de smaak hiervan is afkomstig van vruchten van wilde fruitbomen. "Deze is sinds 1 week onder andere bij EkoPlaza verkrijgbaar", aldus Tony-Wim."
De Duitse naam is Streuobst, voor de Nederlandse markt is gekozen voor Boomgaard.
De Duitse naam is Streuobst, voor de Nederlandse markt is gekozen voor Boomgaard.
Julia en Tony-Wim.
Julia en Tony-Wim.
Vóór het diner wandelde de groep naar de Bionade-fabriek, om deze alvast van de buitenkant te kunnen bekijken.
Vóór het diner wandelde de groep naar de Bionade-fabriek, om deze alvast van de buitenkant te kunnen bekijken.
De fabriek van Bionade, gevestigd aan de Nordheimer Straße 14 in Ostheim.
De fabriek van Bionade, gevestigd aan de Nordheimer Straße 14 in Ostheim.
Van links naar rechts: Tony-Wim van Eijden, Björn Bosch, Robin Donselaar (alle drie 2Food), Justus de Nijs, Dion Eggen (beiden van Burgermeester - Amsterdam), Marjon Peek (2Food), Lenneke Schot (Biojournaal) en Franz Winter (Huis ter Duijn). De andere helft van de groep was al per taxi naar de locatie van het diner vertrokken.
Van links naar rechts: Tony-Wim van Eijden, Björn Bosch, Robin Donselaar (alle drie 2Food), Justus de Nijs, Dion Eggen (beiden van Burgermeester - Amsterdam), Marjon Peek (2Food), Lenneke Schot (Biojournaal) en Franz Winter (Huis ter Duijn). De andere helft van de groep was al per taxi naar de locatie van het diner vertrokken.
Dezelfde groep bij de pallets vol Bionade-kratten, met rechts Julia Sahm van Bionade.
Dezelfde groep bij de pallets vol Bionade-kratten, met rechts Julia Sahm van Bionade.
De hele groep vertrok vervolgens naar de Naturland-boerderij van Martin Ritter.
De hele groep vertrok vervolgens naar de Naturland-boerderij van Martin Ritter.
De zon zorgt ook bij Martin voor een groeispurt bij de fruitbomen.
De zon zorgt ook bij Martin voor een groeispurt bij de fruitbomen.
Franz kon het als echte chefkok natuurlijk niet laten om een kijkje te nemen bij de buitenoven op de boerderij.
Franz kon het als echte chefkok natuurlijk niet laten om een kijkje te nemen bij de buitenoven op de boerderij.
Martin Ritter teelt op zijn bedrijf een deel van de biologische vlierbessen die in de Bionade Holunder (Vlierbes) worden verwerkt.
Martin Ritter teelt op zijn bedrijf een deel van de biologische vlierbessen die in de Bionade Holunder (Vlierbes) worden verwerkt.
Uiteraard mag een bijenkas niet ontbreken op de boerderij.
Uiteraard mag een bijenkas niet ontbreken op de boerderij.
Een deel van de biologische kalkoenen werd ingeladen, terwijl eigenaar Martin Ritter meer over zijn bedrijf vertelde.
Een deel van de biologische kalkoenen werd ingeladen, terwijl eigenaar Martin Ritter meer over zijn bedrijf vertelde.
Rechts Naturland-boer Martin Ritter.
Rechts Naturland-boer Martin Ritter.
"Martin gebruikt al jaren geen antibiotica meer voor zijn kalkoenen. "Dit is mogelijk door onder andere te vertrouwen op de natuurlijke weerstand van de dieren."
"Martin gebruikt al jaren geen antibiotica meer voor zijn kalkoenen. "Dit is mogelijk door onder andere te vertrouwen op de natuurlijke weerstand van de dieren."
Het vlierbessenveld vanaf de heuvel gezien.
Het vlierbessenveld vanaf de heuvel gezien.
Bier mocht uiteraard niet ontbreken tijdens het avondeten.
Bier mocht uiteraard niet ontbreken tijdens het avondeten.
Martin zorgde zelf voor vers biologisch kalkoenvlees tijdens het diner.
Martin zorgde zelf voor vers biologisch kalkoenvlees tijdens het diner.
De gasten lieten het zich goed smaken.
De gasten lieten het zich goed smaken.
Een onderonsje tussen Franz Winter en Felix Wilbrink ('Culinist' bij Telegraaf).
Een onderonsje tussen Franz Winter en Felix Wilbrink ('Culinist' bij Telegraaf).
Het kalkoenvlees werd gewaardeerd door de 'Burgermeesters'.
Het kalkoenvlees werd gewaardeerd door de 'Burgermeesters'.
Rick Dortmond en Loes Talens van hotel Bitter & Zoet uit Veenhuizen luisteren naar de uitleg van Martin over de diverse likeuren.
Rick Dortmond en Loes Talens van hotel Bitter & Zoet uit Veenhuizen luisteren naar de uitleg van Martin over de diverse likeuren.
Donderdagochtend was het dan zover: de rondleiding door de fabriek van Bionade.
Donderdagochtend was het dan zover: de rondleiding door de fabriek van Bionade.
Julia en Tony-Wim begroeten gastheer Roger Omert (midden).
Julia en Tony-Wim begroeten gastheer Roger Omert (midden).
Klaar voor de presentatie van Roger, uiteraard onder het genot van een flesje Bionade.
Klaar voor de presentatie van Roger, uiteraard onder het genot van een flesje Bionade.
"Roger noemt zichzelf echt een 'Bionade-man'. Hij is al van begin af aan bij het bedrijf betrokken. "Het afgelopen jaar heb rondleidingen verzorgd voor zo'n 6000 bezoekers. De grote verscheidenheid aan groepen zorgt ervoor dat ik altijd een ander vertel."
"Roger noemt zichzelf echt een 'Bionade-man'. Hij is al van begin af aan bij het bedrijf betrokken. "Het afgelopen jaar heb rondleidingen verzorgd voor zo'n 6000 bezoekers. De grote verscheidenheid aan groepen zorgt ervoor dat ik altijd een ander vertel."
Tony-Wim gaf waar nodig wat toelichting in het Nederlands.
Tony-Wim gaf waar nodig wat toelichting in het Nederlands.
Om de deelnemers een beter beeld te geven van het bedrijf liet Roger aan het begin van de presentatie een video zien. Hierin vertelt het team van Bionade het verhaal achter de biologische limonade.
Om de deelnemers een beter beeld te geven van het bedrijf liet Roger aan het begin van de presentatie een video zien. Hierin vertelt het team van Bionade het verhaal achter de biologische limonade.
Roger liet de toehoorders ook proeven van de twee componenten waaruit Bionade bestaat. Op deze dienbladen het gluconzuur, de basis van alle Bionade-varianten.
Roger liet de toehoorders ook proeven van de twee componenten waaruit Bionade bestaat. Op deze dienbladen het gluconzuur, de basis van alle Bionade-varianten.
"En in dit bekertje zit de aroma die ze daarna aan het brouwsel toevoegen. In dit geval sap van de biologische vlierbessen. "De smaak komt niet van het fermenteren, maar vanuit de grondstoffen. Hieruit blijkt dat de grondstoffen ook geconcentreerd goed drinkbaar zijn."
"En in dit bekertje zit de aroma die ze daarna aan het brouwsel toevoegen. In dit geval sap van de biologische vlierbessen. "De smaak komt niet van het fermenteren, maar vanuit de grondstoffen. Hieruit blijkt dat de grondstoffen ook geconcentreerd goed drinkbaar zijn."
In het brouwproces mag gerst uiteraard niet ontbreken.
In het brouwproces mag gerst uiteraard niet ontbreken.
"Een fles met het oude Bionade-etiket. "We waren vooral druk met het productieproces, later kwamen we pas tot de ontdekking dat een merk een gezicht nodig heeft."
"Een fles met het oude Bionade-etiket. "We waren vooral druk met het productieproces, later kwamen we pas tot de ontdekking dat een merk een gezicht nodig heeft."
Deelnemers aan de 'Bionade Experience' zijn duidelijk te herkennen aan deze hesjes.
Deelnemers aan de 'Bionade Experience' zijn duidelijk te herkennen aan deze hesjes.
De oversteek naar de Bionade-fabriek.
De oversteek naar de Bionade-fabriek.
In de ruimte met de grote koperen ketels gaf Roger toelichting op het brouwproces.
In de ruimte met de grote koperen ketels gaf Roger toelichting op het brouwproces.
Net als voor de productie van bier wordt ook voor de productie van Bionade eerst gerst verwerkt tot het suikerrijke wort. Vervolgens wordt tijdens het brouwen de moutsuiker omgezet in gluconzuur in plaats van alcohol.
Net als voor de productie van bier wordt ook voor de productie van Bionade eerst gerst verwerkt tot het suikerrijke wort. Vervolgens wordt tijdens het brouwen de moutsuiker omgezet in gluconzuur in plaats van alcohol.
Eén van de twee ketels.
Eén van de twee ketels.
Een brouwketel is vergelijkbaar met een grote pan die verwarmd kan worden.
Een brouwketel is vergelijkbaar met een grote pan die verwarmd kan worden.
Van het vervolg van de rondleiding mochten helaas geen foto's gemaakt worden. De deelnemers kregen in het vervolg van de rondleiding nog toelichting op het fermentatieproces en kregen te zien hoe de flessen afgevuld en bestickerd worden. Puck Kerkhoven, één van de deelnemers aan de Bionade Experience, nam dit miniatuur Bionade-treintje mee als souvenir voor haar zoon.
Van het vervolg van de rondleiding mochten helaas geen foto's gemaakt worden. De deelnemers kregen in het vervolg van de rondleiding nog toelichting op het fermentatieproces en kregen te zien hoe de flessen afgevuld en bestickerd worden. Puck Kerkhoven, één van de deelnemers aan de Bionade Experience, nam dit miniatuur Bionade-treintje mee als souvenir voor haar zoon.
Na de rondleiding door de fabriek nam de groep samen met Roger nogmaals een kijkje op 'Naturlandbetrieb Martin Ritter'.
Na de rondleiding door de fabriek nam de groep samen met Roger nogmaals een kijkje op 'Naturlandbetrieb Martin Ritter'.
Kalkoenen met gras onder hun voeten.
Kalkoenen met gras onder hun voeten.
De dieren krijgen op het bedrijf van Martin alle ruimte om rond te lopen.
De dieren krijgen op het bedrijf van Martin alle ruimte om rond te lopen.
Roger geeft nog wat uitleg over de vlierbessenteelt.
Roger geeft nog wat uitleg over de vlierbessenteelt.
"Martin is ten onrechte altijd zeer bescheiden. Hij was de eerste in de regio die het met Bionade aandurfde om biologische vlierbessen te gaan telen. Hij gaf aan geen idee te hebben of dit letterlijk vruchten af zou gaan werpen, maar zijn motto was: 'zolang we het niet proberen komen we er ook niet achter'."
"Martin is ten onrechte altijd zeer bescheiden. Hij was de eerste in de regio die het met Bionade aandurfde om biologische vlierbessen te gaan telen. Hij gaf aan geen idee te hebben of dit letterlijk vruchten af zou gaan werpen, maar zijn motto was: 'zolang we het niet proberen komen we er ook niet achter'."
"Roger: "Toen de vlierbessenteelt bij Martin een succes werd heeft hij al zijn kennis hierover beschikbaar gesteld aan andere telers. Inmiddels worden op een oppervlakte van zo'n 100 voetbalvelden biologische vlierbessen geteeld voor Bionade."
"Roger: "Toen de vlierbessenteelt bij Martin een succes werd heeft hij al zijn kennis hierover beschikbaar gesteld aan andere telers. Inmiddels worden op een oppervlakte van zo'n 100 voetbalvelden biologische vlierbessen geteeld voor Bionade."
Volop paardenbloemen in het gras tussen de vlierbessenbomen.
Volop paardenbloemen in het gras tussen de vlierbessenbomen.
Al met al was het een zonovergoten Bionade Experience.
Al met al was het een zonovergoten Bionade Experience.
De vlierbessen beginnen al te groeien. Door het warme voorjaar eerder dan normaal.
De vlierbessen beginnen al te groeien. Door het warme voorjaar eerder dan normaal.
De kalkoenenschuur.
De kalkoenenschuur.
Achter het ene vlierbessenveld ligt ook een tweede veld.
Achter het ene vlierbessenveld ligt ook een tweede veld.
Normaal het liefst achter de camera, maar ook Biojournaal-redacteur Lenneke Schot moest er op een gegeven moment aan geloven...
Normaal het liefst achter de camera, maar ook Biojournaal-redacteur Lenneke Schot moest er op een gegeven moment aan geloven...