Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische duindoorn van NO-Fryslân en Groningen op Grüne Woche Berlijn

In Berlijn is ’s werelds grootste beurs voor voedsel, land- en tuinbouw gestart. Maar liefst 10 dagen lang komen hier zo’n half miljoen politici, vakmensen, bedrijven en andere geïnteresseerden van over de hele wereld bij elkaar. Veertig Nederlandse bedrijven presenteren zich op het Holland Paviljoen. Ook Streekeigen Producten Nederland (SPN), die ondermeer de biologische duindoorn van Coöperatie Wrâldfrucht van telers in Noordoost-Fryslân en Groningen presenteert. Kok Eric van Veluwe gaat live koken met onder andere duindoorn.

Minister Schouten heeft het Holland Paviljoen op de Grüne Woche geopend. Dit paviljoen is georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  Streekproducten is dit jaar één van de belangrijke thema’s op het paviljoen. SPN uit Wageningen vertegenwoordigt de Nederlandse streekproductensector op de beurs. SPN zet onder andere de biologische duindoornbessen van Wrâldfrucht in de schijnwerpers. Daarbij is de culinaire kant erg belangrijk. Kok Eric van Veluwe kookt daarom diverse gerechten van streekproducten en werkt met een duindoornchutney op de beurs.

De Coöperatie Wrâldfrucht 
Coöperatie Wrâldfrucht is een samenwerking tussen vier fruitteeltbedrijven, waarvan  drie gelegen in de Friese Waddenkustregio en één in het Groningse kustgebied. In 1993 heeft de Coöperatie Wrâldfrucht met behulp van wijlen teeltdeskundige Jan de Boer uit Boelenslaan en Buitenposter Henk Pilat van Stichting Waddengroep de eerste biologische Duindoornteelt in Noordoost-Fryslân opgezet.  De coöperatie is de enige leverancier van biologische duindoorn in Nederland.

Duindoornbessen
De Duindoorn is een vruchtgewas die vooral op open, kalkrijke gronden goed uit de voeten kan. De Duindoorn is in staat om in samenwerking met schimmels stikstof uit de lucht aan te wenden voor eigen gebruik. Daardoor wil de  Duindoorn - de naam zegt het al – zelfs goed groeien op duinzand.  In het algemeen zijn de kleine oranje bessen van de Duindoorn in september rijp. De bessen zelf zijn zuur en worden vers dan ook weinig gegeten, maar verwerkt in bijvoorbeeld sappen, siropen, jams en sauzen komt de friszure smaak bijzonder goed uit de verf. De bes bevat  zelfs 7 maal meer vitamine C dan een sinaasappel.

Ook aandacht voor zilte innovaties
Naast streekproducten wil het Ministerie graag kennis, technologie en innovaties van Nederlandse bodem in de etalage zetten, zoals de groente verbouwd op zilte grond op Texel  door het Zilt Proefbedrijf. Met een team van wetenschappers en landbouwers is het Marc van Rijsselberghe van Zilt Proefbedrijf na jarenlang testen gelukt om aardappelen en diverse groente te telen op verzilte grond. Deze kennis wil het bedrijf wereldwijd delen om de verregaande verzilting van landbouwgrond het hoofd te bieden. Wereldwijd is er al 1,5 miljard hectare verzilte landbouwgrond waar er per minuut 3 hectare bij komt. Doorgaans groeit op verzilte grond niets en op den duur komt onze voedselvoorziening in gevaar. De ontdekking van het Zilt Proefbedrijf kan dit een halt toe roepen.

Publicatiedatum: