Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijkse appel is een echter exportknaller

Hoe ziet de toekomst van de bio-appel uit Steiermarkt eruit?

De Oostenrijkse bio-appel is een echte exportknaller en werd na moeilijke beginjaren een echt succesverhaal. Landbouwkrant 'Neues Land' stelde zichzelf de vraag: Hoe ziet haar toekomst eruit? 



Wat met een handvol telers begon, ontwikkelde zich tot een nieuwe teeltstandaard in appelstaat Steiermark – de biologische fruitteelt. Op bijna 20 procent van het appelareaal wordt momenteel volgens biologische richtlijnen geteeld. De grootste telersorganisatie van de deelstaat, Obst Partner Steiermark (OPST), bestaat reeds voor circa 50 procent uit bio-telers. Fritz Prem is hun voorzitter, hij is tevens voorzitter van het Europese bio-fruitforum - een platform voor biologische telersverenigingen in Europa – en bio-fruitteler in Kaindorf bij Hartberg.

Verschillen
Hij staat bekend als uitstekende branchekenner en legt het verschil tussen conventionele en biologische teelt heel treffend uit: „De klassieke fruitteler stelt zichzelf bij problemen in de fruittuin de vraag wat hij daartegen kan spuiten. De bioteler vraagt zichzelf als eerste af waarom de problemen zijn opgedoken en of hij iets verkeerd heeft gedaan.“ Zo is er, beginnend in de late jaren '80 tot vandaag, een echte kwantumsprong in de teelt bereikt. Fritz vervolgt: „In het begin was er door een gebrek aan kennis en techniek sprake van grotere oogstuitval door schadeverwekkers. Een hele goede verkoopprijs maakte echter de vervolgens positieve ontwikkeling mogelijk. Inmiddels staat deze teeltwijze er al heel goed voor.“ De afzetcijfers van biofruit uit Steiermark stijgen verder en veel problemen waar de conventionele collega's momenteel mee kampen lijken voor de bio-branche niet te bestaan. Waar ligt dat eigenlijk aan?

De bio-deskundige daarover: „Dat heeft talrijke redenen. Veel consumenten willen geen resten van gewasbeschermingsmiddelen op hun fruit. Of men onder alle grenswaarden blijft, maakt hen niet uit. Ze willen helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen als dat alternatief er is. Bovendien zijn we bij de verkoop beter opgesteld. Staan er voor de vier grootste handelsketens, die samen meer dan 90 procent van de levensmiddelen in Oostenrijk verkopen, momenteel meer dan 20 conventionele aanbieders ter beschikking, dan zijn het er in de bio-categorie slechts drie.“ Daardoor wordt ondanks een nationale overproductie – elke tweede bio-appel wordt geëxporteerd – stabiele prijzen behaald. Bovendien groeit, volgens de branchekenner, de Europese bio-markt jaarlijks met circa zeven procent. Daarnaast gaat er momenteel geen gevaar uit van grootproducent Polen, omdat daar geen noemenswaardige bio-hoeveelheden geteeld worden.

Succesconcept
De toekomst van de biologische appel ziet Fritz heel positief als men in de verkoop hoog professioneel blijft werken en er bij de teelt een aantal beginselen in acht worden gehouden. „Het belangrijkste is momenteel dat bedrijven die overstappen op biologische teelt zich in één van de drie Oostenrijkse verkoopstructuren onderbrengen. Solo-optredens en daarmee een verdeling van het aanbod op de markt werken zich negatief uit, zo is de ervaring.“ Ook de succesconcepten tot nu toe moeten consequent ingezet en ook verbeterd blijven worden: „Rassen die qua smaak aanspreken, zijn in de toekomst noodzakelijk. Bovendien kan een te hoge opbrengst per hectare nadelig voor de smaak zijn. Ook hier moet men de optimale balans tussen hoeveelheid en kwaliteit scherp in de gaten houden.“

Publicatiedatum: