Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Flower Science

In de spiegel: Dennis van der Krogt, Jansen’s Overseas

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?
Ik ben een doorzetter, teamspeler, initiatiefnemer, vooruitdenker en ik zit altijd vol ideeën. Ik ben eigenaar van Jansen’s Overseas, maar eerlijk gezegd is Roland Duindam, onze algemeen directeur, meer het echte ‘baasje’ in ons bedrijf. Hij kan dat goed en zo heb ik als commercieel directeur meer mijn handen vrij om te doen waar ik goed in ben. Ik loop tussen alle processen door: verkoop, inkoop, de schuur en daarnaast ben ik ook altijd bezig met de zorg voor personeel. Ze noemen me hier een people’s manager.

Wat is je Corebusiness?
We hebben een exporttak, wij kweken zogenaamde geprogrammeerde bollen die geëxporteerd worden over de hele wereld. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van bloembollen, waardoor we jaarrond -overal ter wereld- kunnen zorgen voor bloeiende bloembollen in de tuin of op pot. Daarnaast leveren we in Europa bloembollen op pot, naar onder andere tuincentra en de retail.

Van wie ben jij d’r een?
Ik ben er een van Ted van der Krogt en Leny van Lierop. Ik kom uit Sassenheim. Mijn moeder overleed toen ik 17 was. Mijn vader was schuurbaas in een bollenbedrijf. Op mijn 18e ben ik bloemen gaan rijden voor de Gebroeders Aanhane. Ik reed zes jaar lang op en neer naar Duitsland. Het waren mooie tijden. Toen ik mijn vrouw Winanda leerde kennen, vroeg mijn schoonvader, Rein Jansen, mij na een tijdje of ik bij hem in het bedrijf wilde komen werken. Van het een kwam het ander en al snel hadden we het over opvolging. Ik ben wel een geluksvogel zou je kunnen zeggen, beide dochters hadden geen interesse in overname van het bedrijf en de andere schoonzoon ook niet. Tien jaar geleden heb ik het bedrijf overgenomen, het voelt nog altijd heel goed.

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben heel trots op mijn gezin. Ook ben ik trots op dit mooie grote bedrijf. Het succes en de groei hebben we met z’n allen bereikt. Ik ben trots op het hechte team wat er staat. Zonder hen zou ik het niet redden. Er werken hier jongens die ik al van jongst af aan ken en dat voelt als een familie. We zijn inmiddels ook zo groot dat je het alleen ook echt niet meer zou redden. We hebben de laatste jaren veel nieuwe markten verkend, er zijn veel nieuwe producten bijgekomen en we zijn volop in beweging. We nemen uiteraard ook risico’s door nieuwe dingen te proberen. Maar de marges zijn flinterdun in de bollenwereld, dus de risico’s die wij nemen zullen nooit al te groot zijn.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?
Op persoonlijk vlak heb ik veel geleerd doordat mijn moeder zo vroeg overleed. Ik moest al op jonge leeftijd leren voor mezelf te zorgen. Maar wat ook veel impact heeft gehad, is de geboorte van mijn jongste en zwaar gehandicapte zoon. Bij mijn twee andere zonen droom je bij wijze van spreken dat ze profvoetballer kunnen worden, maar bij jongste zoon was er slechts de wens dat hij überhaupt zou kunnen lopen. Vooral vlak na zijn geboorte was het een intensieve periode.

Op zakelijk vlak denk ik dat ik het meest heb geleerd van mijn jaren op de vrachtwagen. Ik leerde hoe je moest verkopen en dat je iedereen anders moet benaderen. Bij de een is het aaien en paaien, de ander gaat het puur om de prijs. De aanpak verschilt per mens. En ze moeten het je vooral gunnen.

Waar gaat je hart snel van kloppen?
Ajax! En voetbal bij VVSB. Ik ben jarenlang, nog tot twee seizoenen terug, trainer geweest bij jeugdteams van VVSB. Ook voetbal ik zelf ‘ongebonden’ op zondagochtend. Waar mijn hart ook altijd sneller van gaat kloppen, is de lach van mijn jongste zoon. Onbetaalbaar!

Ben je een duurzame of bewust ondernemer?
We zijn bij Jansen’s Overseas volop bezig met het thema duurzaamheid. We hebben er ook flink in geïnvesteerd. Vitobakken, afvalscheiding, zonnepanelen, ozon in de cellen en nog meer. Ook kweken we biologische bloembollen en zijn we hiervoor ‘SKAL’ gecertificeerd. Dit doen we als coproductie met een tuincentrum-keten. Ook zij willen de consument graag een biologisch product voorschotelen. Toch blijft het lastig. Het product is moeilijker en daardoor ligt de prijs een stuk hoger. De consument ziet de noodzaak van de biologische bol nog niet en pakt het product dus ook niet zo vaak. Ze zijn nog niet bereid om die hogere prijs te betalen. Dat ligt met voedsel uiteraard heel anders. Het blijft zoeken naar de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Biologische bollen zijn kleiner en er is meer uitval.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?
Wat bij ons momenteel erg actueel is, is de huisvesting van ons buitenlands personeel. Wij hebben hier heel veel polen werken. Hele belangrijke hardwerkende mensen. Zonder hen kunnen we wel opdoeken. Nederlandse medewerkers krijg ik niet voor dit handwerk. Maar ook de Poolse economie ontwikkelt zich. Dus ook de Poolse medewerker stelt zijn eisen. En terecht. We betalen hen goed, maar ook wordt van ons verwacht dat wij hen goede huisvesting geven. Dat verdienen zij ook. En ik wil gewoon goed voor ze zorgen. Een net dak boven hun hoofd met goede voorzieningen. Ik zie soms vreselijke illegale onderkomens, in slechte bungalows of zelfs in caravans. Dat moet niet mogen. Ik zou graag appartementen willen hebben hier op ons eigen terrein. Het is een traject wat we nu aan het onderzoeken zijn. Ik hoop dat de gemeente hier aan mee wil werken.

Wat ook speelt en veel impact heeft op de bloembollensector is de MPS registratie. Onze klanten vragen/eisen dit van ons. Als we dit niet goed met z’n allen oppakken, gaat het in de toekomst veel geld kosten. Natuurlijk kunnen we met z’n allen denken ‘dat komt wel’, maar het is inmiddels vijf over twaalf, we moeten milieu bewuster worden en gaan registreren. Uiteraard heeft dat ook zijn grenzen.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?
Ik hoop dat we dan nog steeds gezond zijn, topkwaliteit leveren over de hele wereld en we nog altijd lekker bezig zijn met nieuwe uitdagingen. Ik ga er vanuit dat we dan een goede oplossing hebben gevonden voor de huisvesting van onze medewerkers en dat we nog steeds met veel plezier als hecht team werken. Want omzet en winst is zeker belangrijk, maar het gaat om veel meer dingen in het leven.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?
Ik zou wel een dagje directeur willen zijn van Rabobank Bollenstreek. Ik hoor regelmatig dat onze branche het slecht doet. Hoe zit dat dan precies? En ik ben wel benieuwd hoe andere bollenbedrijven het financieel doen. Wij gaan als bollenondernemers erg goed met elkaar om. Maar we hebben het nooit over winstmarges, personeelskosten, exportkredieten en het betalingsmoraal van je klanten. Wij zijn zelf ook heel ‘gesloten’ hoor. We hebben hier zelfs de bijnaam Fort Knox, omdat we niets prijsgeven van onze bedrijfsvoering.

Auteur: Flower Science

Publicatiedatum: