Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reisverslag: Glasgroentenadviseurs van Delphy bezochten Almería

"Almería geduchte concurrent in teelt vruchtgroenten"

19 en 20 november is het glasgroente team van Delphy naar Almería geweest om een indruk te krijgen over de huidige stand van zaken van de tuinbouw in Zuid-Spanje. Het team is er rondgeleid door een bioloog van COEXPHAL, een overkoepelende associatie van tuinbouworganisaties.

Na een aantal jaren van stagnatie groeit de laatste jaren het areaal in Almeria en de export weer. Ook de grondprijzen en prijzen van kassen stijgen. De grondprijzen liggen rond de € 18 – 22,- per m2. Voor bestaande kassen wordt rond de € 45,- per m2 gegeven. De gemiddelde bedrijfsgrootte ligt nog steeds rond de 2 ha. Het is echter duidelijk dat ook in Almeria schaalvergroting plaatsvindt en in de komende jaren zal doorzetten. Water is de beperking voor uitbreiding. Eerst moet men de beschikking over water hebben, voordat men mag bouwen.

Modernisering
Duidelijk is dat de bedrijven veel netter zijn dan 10 – 15 jaar terug. De kassen zijn rondom afgegaasd en bij de ingang is er een sluis om ziekten en plagen buiten de deur te houden. Biologische gewasbescherming is eigenlijk standaard. Plagen als trips en witte vlieg zijn chemisch niet (meer) in de hand te houden. De meeste kassen zijn nog steeds van het traditionele type met palen, gaas en plastic. In veel kassen is in de winter binnen een tweede foliescherm in een soort dakvorm aanwezig. Dit dient vooral om het gewas droog te houden van regen- en condenswater. In de meeste gevallen wordt nog steeds geteeld in het traditionele arena substraat.

Bemisia en Tuta
De eerste dag zijn enkele telers van de coöperatie Acrena bezocht. Hier zagen de consultants een traditioneel komkommergewas, waar men net begonnen was met oogsten. Het was een prima gewas met ook prima komkommers. In de tweede bezochte kas werden tomaten op steenwol geteeld. In tomaat is Bemisia probleem nummer één in verband met virusoverdracht (TYLCV). Tuta is het tweede probleem. Tegen Tuta worden algemeen Isonet T verwarringsferomonen ingezet. Ook vindt parasitering door een sluipwesp (Necremus) plaats. Deze sluipwesp komt van nature in het gebied voor en wordt niet ingezet. Tegen Bemisia (en Tuta) wordt bij de plantenkweker al Nesidiocorus ingezet. Soms wordt de populatie in het begin van de teelt te groot. Er wordt dan chemisch gecorrigeerd. Verder in de teelt is Nesidiocorus geen probleem. In de bezochte paprikakas hingen veel rijpe vruchten, tot wel 5 stuks per stengel. De geblokte vruchten waren van prima kwaliteit. Trips is een algemeen probleem in paprika’s en soms een groene wants en fruitvliegjes, die de vruchten aantasten.

Lange winterteelt
In het algemeen is er een tendens om minder voorjaarsteelten te zetten en de winterteelt zo lang mogelijk aan te houden. Met name in paprika kan dit leiden tot meer concurrentie op de Europese markt in de voorjaarsmaanden.

Nieuwe gewassen
’s Middags is het proefstation Estación Experimental Cajamar bezocht. Dit onderzoekstation is opgezet door een bank:  Cajamar. Deze financiert het onderzoek ook.  Naast onderzoek naar teeltwijzen, kastypen en folies wordt onderzoek gedaan naar (potentiële) nieuwe gewassen: papaya, drakenvrucht, passievrucht, maar ook algenkweek.

Biologische gewasbescherming 
De tweede dag is een bezoek gebracht aan het biologische bedrijf Biosabor. Dit bedrijf omvat 300 ha, waarvan 90 ha multitunnelkassen. De bezochte locatie omvatte 24 ha moderne multitunnelkassen. Deze kassen werden met buisverwarming verwarmd en hebben een computergestuurde klimaatregeling. De verwarming wordt met gas gestookt. Ook wordt CO2 gedoseerd. Men teelt op deze locatie tomaten, komkommers en papaya. Daarnaast teelt men ook paprika’s en snijbonen. Dit bedrijf zag er zeer verzorgd en netjes uit. In het bezochte jonge komkommergewas was duidelijk dat men bij de biologische bestrijding werkt met bankerplanten en voedingsgewassen voor de biologische bestrijders.

De verpakkingshal gaf een goed beeld van de capaciteiten van Biosabor op de Europese biologische markt: zeer indrukwekkend!

Geduchte concurrent
Tijdens ons teeltbezoek hebben de adviseurs van Delphy geconcludeerd dat Spanje ( Almeria) een geduchte concurrent in de productie van kwalitatief goede vruchtgroenten, die met dezelfde IPM methodes geteeld worden als in de Benelux. Het Nederlandse teeltseizoen wordt hierdoor steeds korter. Het bio vruchtgroenten segment heeft qua areaal en professionaliteit Nederland ingehaald. De kasconstructies zijn verbeterd, maar in Spanje hebben de telers bij extreem weer meer last van oogstderving. Voor de Nederlandse telers liggen er dus met name kansen op afzet gebied door jaar rond product aan te bieden aan de supermarkten. De toename van het areaal belichting in Nederland in de glasgroente zien wij dus als een logische stap.

Voor meer informatie:

Delphy
info@delphy.nl
www.delphy.nl

Publicatiedatum: