Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De MVO Risico Checker laat zien waar avocadohandelaren tegenaan lopen

De MVO Risico Checker is inmiddels in drie talen beschikbaar: Nederlands, Engels en sinds kort ook in het Duits. Dit jaar checkten tot nu toe bijna 20.000 unieke bezoekers wat de risico’s zijn van een bepaald product, branche of land. Groenten en fruit staat in de lijst van meest gezochte producten. Wij zoemden in op de avocado, een product dat sterk in populariteit toeneemt en waar continu gezocht wordt naar nieuwe landen om te sourcen. We checkten de MVO-risico’s in Chili, Colombia en Peru en vroegen avocadohandelaren naar hun ervaringen in die landen.



Chili
De avocadoteelt in Chili bestaat al meer dan 30 jaar en daarmee is het samen met Zuid-Afrika de grondlegger van de commerciële avocadoteelt. De MVO Risico Checker meldt onder meer dat een groeiende bevolking en een groeiende vraag naar bepaalde producten druk legt op het beschikbare land. Niet alleen kan het leiden tot aanzienlijke milieuschade, maar er kunnen ook conflicten ontstaan. Zo worden veel gebieden bewoond door inheemse gemeenschappen. Als hun eigenaarsrechten niet worden erkend door de staat en er geen eerlijke compensatie wordt geboden, kan dit leiden tot lokaal verzet tegen projecten.

Het Belgische bedrijf Special Fruit haalt al jaren avocado’s uit Chili. “Chilenen zijn heel gestructureerd,” vertelt Evy van Gastel. “De teelt is niet zo gefragmenteerd: er is een duidelijke top-5 van de grootste en beste bedrijven. Ze hebben de ervaring en de kennis en er wordt continu geïnvesteerd in zaken als biodiversiteit. Wat wel een risico is, is dat er nog maar beperkte groei mogelijk is, omdat er nog maar een beperkte hoeveelheid land beschikbaar is. Bovendien ligt het verder weg: avocado’s uit Chili doen er twee keer zo lang over om in Europa te komen als die uit bijvoorbeeld Colombia.”

Colombia
Als avocadoland is Colombia de ‘new kid on the block’. Veel boeren verruilen de koffieteelt voor de avocadoteelt, omdat dit per saldo meer oplevert. De MVO Risico Checker laat zien dat Colombia de op één na rijkste biodiversiteit van de wereld heeft. Meer dan de helft van het grondgebied bestaat uit bos. Maar intern conflict heeft de rechtsstaat ondermijnd en daardoor is de druk op het milieu groter geworden. Er is sprake van ontbossing, illegale drugsteelt en illegale mijnbouw. De inkomsten uit de drugshandel zorgen er bovendien voor dat corruptie een ernstig probleem blijft in Colombia.

Floris Miedema van Solid Organic Link verbouwt en exporteert avocado’s vanuit Colombia. “Het is een mooi land, dat veel heeft meegemaakt. De mensen zijn er veerkrachtig en open. Het klimaat is ook echt perfect voor de avocadoteelt, al ontbreekt de kennis nog wel. Maar het grootste risico blijft toch wel de drugs. Iedereen kan een partij cocaïne in je container avocado’s verstoppen. Om dat te voorkomen, werken wij alleen maar met leveranciers en transporteurs die BASC gecertificeerd zijn. Dat is het certificaat voor de narcotica controle en dat betekent dat alles 24/7 op beveiligingscamera’s wordt vastgelegd, waardoor je zeker weet dat er niets geks gebeurt.”

Kenia
De MVO Risico Checker geeft aan dat de macht van de Europese supermarkten groot is. Ze stellen hoge milieu- en sociale eisen, maar zijn vaak niet bereid om meer te betalen voor de hogere normen. Hierdoor kunnen kleine boeren vaak niet concurreren met de grote bedrijven, omdat ze simpelweg niet de middelen hebben om te investeren in bijvoorbeeld infrastructuur of kennis.

Sander Dijkslag komt voor het Nederlandse bedrijf Eosta regelmatig in Kenia. “Er zijn veel kleine boeren in Kenia, die geen geld hebben voor bestrijdingsmiddelen en daarom vaak ‘organic by default’ zijn.” Dat biedt kansen, maar vraagt een lange adem. “We kunnen die biologische avocado’s in Nederland premium verkopen. De impact daarvan zie je meteen: de Keniaanse boeren kunnen ineens een beter huis bouwen, hun kinderen kunnen naar school en ze kunnen een brommer aanschaffen.”

Lastiger vindt hij het dat er in Kenia veel kleine exporteurs rondlopen, die vooral snel geld willen verdienen en niet aan de integriteit van het product of de kwaliteit denken. “Er zijn hierdoor veel problemen in de markt en er ontstaat geruzie om geld, waardoor de avocado’s uit Kenia nog steeds een slechte naam hebben. Er moeten organisaties komen waar serieuze exporteurs zich bij aansluiten, die zich committeren aan kwaliteit. Met een aantal bedrijven kun je dan een beter imago neerzetten. Als exporteurs zich niet aan de afgesproken regels houden, moet hun exportlicentie worden ingetrokken. Dan maak je echt een slag.”

Weten welke internationale MVO-risico’s u loopt met uw handelsactiviteiten? Doe dan deze (korte) test op de MVO Risico Checker.

Publicatiedatum: